Реклама / Ads
0| 5878 |28.06.2015 НОВИНИ

Т. Дончев: Важно е да се обуздае цената на тока

.
Томислав Дончев
Място за тяснопартиен коментар по темата за цената на тока няма. За правителството е важно да се обуздае ръста на цената на тока, защото “първите признаци на оживление в икономиката и ръст, особено по отношение на експорта, са налице. Този ръст трябва да бъда окуражен, трябва да му бъде помогнато”. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" икономическият вицепремиер Томислав Дончев.
 
Трудно е да се прогнозира дали Гърция ще фалира, а за искания референдум може да има няколко сценария, за да излезе правителството на Ципрас от тежкото положение – да се отиграе ситуацията във вътрешнополитически план, да се печели още време. Не мога да кажа дали ще има опит за сделка в последния момент или в ход ще влезе план “В”, каза още Дончев.

Той припомни, че България и Гърция нямат нищо общо като параметри на бюджета и задлъжнялостта. Негативен транстраничен ефект, обаче, върху България ще има, защото не може икономиката на съседна държава да страда и това да не се усеща у нас, продължи с коментара си Дончев. Може и да е положителен ефектът, но това зависи кой от сценариите ще се развие, а те са много. Положително въздействие може да има заради интензивния стокообмен, който имаме Гърция, заради миграцията на бизнес и компании у нас. Надявам се положителното и отрицателното като ефект да се осреднят и резултатът да е около нулата, отбеляза икономическият вицепремиер и добави, че нямаме преки аналози – засега няма фалирала държава от Еврозоната. Понякога в икономиката последиците от кризата не са толкова силни и опасни колкото негативите, които носи паниката, каза още Дончев. Паническите реакции на институции и хора на насят големи щети и това е най-характерно за банковата система, продължи той и заяви, че българските граждани трябва да са спокойни, защото място за паника заради ситуацията в Гърция няма.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7475 |26.06.2015 Хвърляне на боклук от прозореца-"маловажно" . 0| 5160 |24.06.2015 Дончев: Не трябва да има увеличаване на цената на тока за бг бизнеса . 0| 4566 |22.06.2015 Дончев: Проверяваме енергийния сектор . 0| 4813 |21.06.2015 Томислав Дончев: Против сме да се повиши цената на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads