Реклама / Ads
32| 6894 |11.10.2013 НОВИНИ

Доносници пак ще оглавяват БНТ, БНР и СЕМ

.
Източник: Булфото
Конституционният съд върна лустрационните текстове в Закона за радиото и телевизията и обяви за противоконституционни текстове, които забраняват на бивши щатни и нещатни сътрудници на Държавна сигурност да са в ръководството на БНТ, БНР и СЕМ.
 

Според публикуваното в петък решение на съда въведената от предишния парламент забрана има „дискриминационен характер".

Делото беше образувано в началото на годината по искане на 57 народни представители от БСП и ДПС. Според тях принадлежността към структурите на Държавна сигурност не може да бъде основание за ограничаване на конституционни права.

В мотивите си Конституционният съд застава на позицията, че негативната оценка по отношение на дейността на тайните служби на тоталитарната държава не бива да влияе върху упражняването на конституционните права на гражданите в съвременното демократично общество.

Конституционните съдии смятат също, че забраната противоречи на принципа на правовата държава, на принципа на равноправие на гражданите и представлява дискриминация, въведена със закон. Оспорените разпоредби имат лустрационен характер.

"Недопустимо е тази негативна обществена оценка за миналото да бъде основание за ограничаване на конституционните права на български граждани при действието на демократичния основен закон на страната от 1991 г.", се казва в мотивите на съда.

Трима от съдиите в Конституционния съд са подписали решението с особено мнение. Това са Благовест Пунев, който е и съдия докладчик, както и Кети Маркова и Анастас Анастасов.

Според тях лустрационните текстове в ЗРТ не могат да бъдат разглеждани изолирано, а като част от закона за досиетата. Той не е приет само за да осигури достъп на обществото до информация за миналото на лицата, които заемат публични длъжности, но и с оглед да се направи информирана преценка за допустимостта да продължат да заемат или да бъдат назначавани на такива длъжности, пишат тримата съдии.

„Не може да се поддържа тезата, че в България е налице стабилна и успешно функционираща демокрация, с което са предотвратени рисковете за нейното демократично развитие, поради което е допустимо без опасност за това развитие ръководни позиции в националните електронни медии да бъдат заемани от бившите сътрудници на репресивните служби на стария режим.

Обратно, налага се констатацията, че тази опасност за демократичните промени и създаване условия за нов авторитаризъм продължава да съществува, поради което в чувствителната област на процеса на доставяне на информация, формираща общественото мнение и неговото институционализиране, е необходимо да съществуват рестрикциите, въведени с оспорените разпоредби на ЗРТ", смятат още тримата конституционалисти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5411 |14.09.2013 Синдикатите оглавяват протеста . 9| 6430 |31.10.2012 Посочиха някои от доносниците на ДС в бизнеса . 10| 5968 |26.10.2012 Вадят кредитните милионери - доносници . 7| 5553 |20.08.2012 Нови шефове оглавяват НЕК и „Мини Марица Изток“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads