Реклама / Ads

0| 5213 |28.07.2015

НС допусна само питането за електронното гласуване на референдум

.
Народното събрание отхвърли първия въпрос на президента Росен Плевнелиев за това част от народните представители да се избират мажоритарно. Това стана с гласовете против на депутатите от парламентарните групи на БСП, ДПС, двама от РБ бяха против, а 14 се въздържаха. От ПФ 13 бяха против, а трима се въздържаха, 9 от БДЦ бяха против, а партията „Атака” въобще не участва в гласуването.

  8 депутати от АБВ гласуваха „за”, както и ПГ на ГЕРБ. Беше отхвърлена редакционната поправка на ДПС по първия въпрос всички народни представители да се избират мажоритарно, съобщи новини. бг.  Двете предложения на Реформаторския блок и АБВ съответно депутатите да се избират мажоритарно чрез разширяване на преференциалното гласуване или част от тях да се избират мажоритарно при пропорционално разпределение между политическите партии и коалиции, също не се прие.

 

Напрактика депутатите допуснаха до провеждането на референдум само един от трите предложени от президента Росен Плевнелиев въпроси - за въвеждане на електронно гласуване. Проблемът е обаче, че има решение на Конституционния съд, с което електронното гласуване се нарушава основния закон и основни права на гражданите.

 

"Тежко и заслужено поражение за президента на републиката", нарече гласуването депутата от БСП Георги Божинов в обяснението си за своя отрицателен вот, като допълни, че гражданите също ще го отхвърлят на референдума. "Той тръгна към втори мандат и окончателно го загуби", заяви накрая Божинов. Депутатите отхвърлиха и втория въпрос за референдума, свързан с въвеждането на задължително гласуване на избори. След повторен вот в пленарната зала с гласове 80 - 59 - 25 гражданите няма да бъдат питани дали да се въведе задължително гласуване.

 

Президентът Росен Плевнелиев счита, че днешното решение на Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители. Повече от половин милион български граждани застанаха зад необходимостта от провеждане на референдум по три въпроса от съществено значение не само за изборния процес, а и за демократичното развитие на страната. Конституцията ясно определя ролята и отговорностите на всеки, за да работи пряката демокрация.

 

Крайното решение е на Народното събрание и всяка една от политическите сили, представени в него, носи политическа отговорност за своите действия. Държавният глава вярва, че на предстоящия референдум българските граждани ще покажат чрез своята активност, че тяхното мнение е важно и че те искат да бъдат активен участник във вземането на важните за страната решения. Държавният глава благодари на всички народни представители, които с вота си подкрепиха идеята да бъде чут гласът на народа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. "Копелето" Иванов: Конституционните промени са само "блата на тортата" 0| 4329 |28.07.2015 . Само във Фрог: Министерството на отбраната – социален дом 1| 13364 |27.07.2015 . Радан Кънев: РБ може да промени конституцията само с картечница и революция 0| 4604 |24.07.2015 . Само във Фрог: Нова далавера с пагони в европари, пълна излагация 0| 11406 |24.07.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ