Реклама / Ads
11| 5894 |21.09.2020 НОВИНИ

Досиетата FinCEN: Съдружникът на Путин и най-голямата британска банка

.
Продължава с пълна мощ да се разгаря един от най-големите финансови скандали на десетилетието. Пране на пари в особено големи размери, влиятелни личности и най-големите банкови институции изплуваха в доклад на FinCEN - звеното за финансово разузнаване към финансовото министерство на САЩ.
 

От там не са коментирали конкретното съдържание на докладите, но осъждат тяхното изтичане. Информацията става обществено достояние, благодарение на Международния консорциум на разследващите журналисти. По разследването са работили над 100 журналисти от 88 медии в света.

 

Става дума за пране на пари в размер на над 2 трилиона долара. Замесени са пет големи банки - JPMorgan, HSBC, Standard Chartered Bank, Deutsche Bank и Bank of New York Mellon.

 

Сред страните в мащабната схема изплува и България, и Българската банка за развитие, чийто доскорошен шеф бе приближеният до Делян Пеевски Стоян Мавродиев.

Мащабите на скандала са огромни. Изплува и името на руския президент Владимир Путин.

 

Става дума за един от най-близките лица до държавния глава, като се смята, че той е използвал четвъртата по големина банка във Великобритания - HSBC за пране на пари.

Въпросното лице е милиардерът Аркадий Ротенберг, информират от BBC. През 2014 г. той стана обект на финансови ограничения от страна на САЩ и ЕС. Изтичането на поверителни документи разкрива как компаниите, за които се смята, че са контролирани от Ротенберг, са пазели тайни сметки.

 

През 2018 г. банката Barclays открива сметка на компанията Advantage Alliance. Изтеклите документи показват, че компанията е прехвърлила 60 млн. паунда между 2012 и 2016 г. Много от сделките са се случили след санкциите на Ротенберг и неговият брат, който също става обект на финансови наказания през 2018 г.

 

Целта на санкциите тогава е била двамата братя да не оперират в западната финансова система, но въпреки това трансферите на пари във Великобритания и САЩ са продължили.

 

Американски следователи стигат до заключението, че има сериозни доказателства, че Advantage Alliance е собственост на Аркадий Ротенберг и че компанията е използвала сметката си в Barclays, за да купува изкуство за милиони. Сметката е закрита след вътрешно разследване на банката. Опасенията са, че именно чрез сметката на Advantage се перат пари.

 

Други сметки със съмнителни връзки с Ротенберж обаче остават отворени до 2017 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5594 |29.06.2020 И съдружникът на ЛиЛана - пуснат от ареста под парична гаранция . 19| 8952 |11.06.2020 Адвокат: Лиляна и съдружникът й опитаха да разбият монопола на Свинете в тола! . 11| 5266 |10.11.2019 Ген. Тодор Бояджиев: Отварянето на досиетата бе манипулативно и изборно . 1| 4368 |06.11.2019 Контраразузнаването на комунистическия режим фиксирано в пореден сборник на Комисията по досиетата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads