Реклама / Ads
87| 6063 |08.01.2012 НОВИНИ

Досиетата на владиците ще покажат кой е служил на Кубадински и кой на Христос

.
Светият синод
Има сериозни противоречия между закона за досиета и конституцията на Р България. В конституцията се казва, че държавата няма право да се меси в работата на вероизповеданията. В случая с опита да се видят кои български архиереи от Светия синод са били доносници на ДС е директна намеса на светската власт в работата на Българската православна църква (БПЦ).
 

 

Това обяви по ТВ 7 журналистката Велислава Дърева. Заедно с историкът Момчил Методиев и десният политика Петър Москов те дебатираха върху актуалната през последните седмици тема за връзките на висшите духовници с тайните служби на комунистическия режим и тяхното осветляване.

 

Велислава Дърева бе категорична, че църквата сама трябва да реши дали да се отворят досиетата на владиците, но не и да я задължават за това. Според нея имало опасност от възпроизвеждането на нов църковен разкол.

 

Всичко около скандала, свързан с църквата и досиета, се фалшифицира. Досиетата не са проблем на БПЦ, а  само на част от висшия клир. Най-ужасното е, че в нашите православни храмове човек не може да намери утеха. А до там се стигна защото години наред по времето на комунизма висшите духовници бяха подчинени едновременно на Пенчо Кубадински и на Христос. Това е пълен абсурд, обяви синият политик Петър Москов.

 

Историкът Момчил Методиев пък бе категоричен, че във висшия клир е пълно с доносници на ДС и затова досиетата им трябва да се отворят, за да знаят вярващите дали застават пред духовен пастир или пред милиционер. Той бе категоричен, че държавата има право да се намесва в случая, защото става въпрос за обвързаности на духовници с държавна институция, каквато е била ДС.

 

Според него няма никаква опасност да се възпроизведе нов разкол, защото никой не би подкрепил такива действия сега. Методиев обаче припомни, че през последните години църквата се е капсолирала и сега е населена с неграмотни духовници, които не могат да бъдат адекватни на очакванията на вярващите. За всичко това бил виновен комунизмът, който почти 50 години беше водеща идеология в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 6602 |29.12.2011 Юристи за досиетата на висшия клир: Защитете авторитета на БПЦ! . 35| 5816 |21.12.2011 Дядо Кирил: С досиетата искат да върнат разкола в църквата . 16| 5001 |19.12.2011 Освен за досиетата в църквата се карат и за постове . 62| 5559 |16.12.2011 Дядо Натанаил скочи срещу отварянето на досиетата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads