Реклама / Ads
8| 4084 |30.04.2019 НОВИНИ

Доц. Боюклиев, БАН: Програмата на ЕС за къщите за гости е хубава, тук са сбъркани нещата

.
Доц. Огнян Боюклиев
”Не е сбъркана Програмата на ЕС за развитие на селските райони, сбъркани са нашите наредби и нашата национална политика”. Това каза пред БНР доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания при БАН.
 

"Ако искат да проверят всички къщи за гости, трябва да погледнат и периода на Програма САПАРД", каза още той.

 

Доцентът припомни, че това беше специалната програма на ЕС за присъединяване в областта на земеделието и селските райони в страните от Централна и Източна Европа преди присъединяването им към ЕС.

 

По думите му периодът е 15-годишен и къщите са над 800. Около 150 млн. евро, без от САПАРД, са усвоените парите по проекта за къщи за гости.

 

"Европейският съюз не е Съветският съюз. Той одобрява правилата и прави рамката - какво може и какво не може да се прави. Общата селскостопанска политика на ЕС са половината от парите от бюджета на Съюза и половината от парите, които влязоха в България за този период, а и преди това от предприсъединителните фондове. Програмата за развитие на селските райони е половината от тези пари. Говорим за крупна сума пари", допълни той.

 

Доц. Огнян Боюклиев обясни, че правилата са такива, че ЕС ще накаже не тези, които са взели парите и са се облагодетелствали, а ще накаже държавата, т.е. всички данъкоплатци. По думите му в страната няма контрол, но и на политика - защо никой не е сигнализирал за нарушения, които виждат. Дори няма табели, че е по проект на ЕС, добави той.

 

"Не може сега държавата след толкова години да каже "ние не знаехме". Къде е била държавата досега, та чак сега разбира, че някой е правил къщи за себе си, а не за гости", коментира още той и даде примери за добре спазени правила по същата програма и изградени къщи за гости в Италия и Гърция, където земеделски производители и като допълваща заетост имат и къща за гости, в която работи жената на фермера.

 

"Този скандал показва, че липсва европейска политика в България спрямо земеделието и селата, която тепърва трябва да започнем да изграждаме. Няма подходяща администрация, но все пак сме в ЕС и не всичко е загубено", каза още Огнян Боюклиев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6785 |30.04.2019 Борисов: Ако има виновни за къщите за гости - уволнение и на прокурор . 8| 5131 |29.04.2019 ЕК чака разследването на българските власти за ”къщите за гости” . 0| 4009 |07.03.2019 Огласиха програмата на папа Франциск при посещението му в България . 1| 4736 |08.12.2018 Горнооряховският кмет съди Програмата за подобряване на въздуха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads