Реклама / Ads
7| 6652 |24.04.2013 НОВИНИ

Доц. Борислав Великов: Само работещия реален сектор може да осигури ресурса за гарантиране на качествено здравеопазване в България

.
Доц. Борислав Великов, водач на листите на ЛИДЕР, подкрепена от НИЕ и БНД в Монтана и 25 МИР-София, проведе работна среща с ръководството на Българския лекарски съюз.
 

На срещата присъстваха председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, главният секретар д-р Димитър Ленков, членове на Съюза, сред които доц. д-р Борислав Китов и др.

Основна тема на срещата беше разглеждането на предложенията на Лекарския съюз, включени в „Договора”, предлаган от БЛС към всички политическите сили, които се очаква да участват в законодателната и изпълнителната власт в следващия мандат. Обсъдени бяха идеите за реформа на здравно-осигурителния модел, за гарантиране на близо 1 млрд. лева допълнително финансиране на здравния сектор чрез изплащане на реалния размер на здравни вноски за осигуряваните от държавата лица, за демонополизиране на НЗОК, за възстановяване на статута на дружествата за допълнително здравно осигуряване и за активизиране на тяхната дейност, за реформа в профилактичната помощ, за повишаване на качеството на здравните грижи в България и задържане на българските лекари в страната.

Доц. Борислав Великов представи на д-р Райчинов документ, съдържащ в рамките на 10 страници основните приоритети на ЛИДЕР за реформа в системата на здравеопазването. Ръководството на БЛС пое ангажимент да се запознае с предложенията и част от тях да залегнат в „Договора”, предлаган от Съюза на политическите сили с шанс да участват в 42-то Народно събрания. Дискусията завърши с ангажимента на двете страни да съгласуват общите предложения за реформи и на 8-ми май да се проведе втора среща за подписване на „Договор за общи принципи и действия в здравеопазването” между ЛИДЕР и Българския лекарски съюз.

За финал на срещата доц. Борислав Великов отново обърна внимание на разбирането на ЛИДЕР, че просперираща нация може да бъде само здравата нация. Според него икономическото развитие на една страна е пряко свързано с нейната система на здравеопазване и обратно. 

Доц. Великов заяви, че само добре работещият бизнес и активен реален сектор могат да захранят здравно-осигурителната система, за да гарантира тя реформи и европейско качество на здравните грижи. На свой ред само здравата нация може да е работоспособна и конкурентоспособна, за да се постигне желаното ниво на благоденствие за нейните граждани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5674 |23.04.2013 Само за месец морето изхвърли 7 мъртви делфина в Бургас . 17| 5278 |17.04.2013 Вътрешният министър да подписва за СРС-та само пред колеги, иска премиерът . 20| 5359 |17.04.2013 Частен самолет за "благодатния огън" раздели Църквата . 6| 5272 |12.04.2013 Проверете крадат ли ви партии самоличността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads