Реклама / Ads
1| 4353 |08.12.2015 НОВИНИ

Доц. Гълъбов: Гласуването на промените в Конституцията се превърна в изнудване

.
Антоний Гълъбов
Партиите се отдалечават все повече от истинските проблеми на институциите, осъществяващи съдебната власт. И все повече гласуването на промените в Конституцията се превръща в бойно поле за подкрепа или по-скоро изнудване на управляващата коалиция. Това каза социологът доц. Антоний Гълъбов по БНР.
 

 Опасявам се, че в размяната на аргументи и реплики се губи идеята за общата цел. Това, което трябва да се промени в Конституцията е нещо, което наистина ще работи в дълъг период от време.

 

Опасявам се, че темата се превърна в пространство за партийно надиграване.Това е зле както за магистратите, така и за гражданите и самите народни представители, защото има опасност да се загубят в собствените си пазарлъци.

 

Доц. Гълъбов заяви още: Искам само да припомня, че компромис не е само когато едната страна отстъпва. Компромис е взаимно обещание на всички участници в един преговорен процес, че ще направят някакви жестове, стъпки встрани, назад, за да бъде постигнато съгласие. В момента не виждам усилие в тази посока.

 

Самото понятие „исторически компромис“ е малко изпразнено от смисъл, то запушва разговора, вместо да го насърчи.

 

Според доц. Гълъбов няма да има оставки след гласуването в сряда, а по-скоро персонални промени в кабинета, които няма да бъдат пряко свързани.

 

Аз също не очаквам веднага оставки и смяна на министри, още повече, че от РБ идват доста противоречиви сигнали, заяви политологът Иво Инджов:Снимка

 

Оставка може да дойде на този етап във връзка с конституционните промени единствено по линия на правосъдния министър Христо Иванов. Може би ще има оставки, но не веднага след гласуването.

 

Очаквам да се приеме нещо компромисно. Но по-големият въпрос е дали тези промени в Конституцията ще доведат до подобряване на правораздаването в България?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4198 |07.12.2015 Съюз на съдиите: С промените в Конституцията почти нищо няма да се промени . 13| 4973 |06.12.2015 Кунева: Докладът на ЕК ще бъде лош, ако няма промените в Конституцията и антикорупционният закон . 1| 4200 |26.11.2015 Промените в Конституцията вървят яваш-яваш . 3| 4329 |10.11.2015 Танев: Промените увеличават часовете по БЕЛ и математика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads