Реклама / Ads
14| 8062 |15.12.2019 НОВИНИ

Доц. Григор Сарийски: Българите сме все още едва наполовина европейци

.
Доц. Григор Сарийски
Макроикономистът доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН смята, че българите сме все още едва наполовина европейци и оставаме на последно място в ЕС.
 

"С тези бавни стъпки, нямаме абсолютни никакъв шанс да догоним Европа", категоричен беше Сарийски пред БНР и добави, че и инвестициите намаляват, а е важно и качеството им.

 

"За да може да постигнем ефективен темп на растеж - устойчив и бърз, за да догоним ЕС, на нас ни трябват такива производства, които са съпоставими с европейските, трябва ни краен продукт. Точно тези инвестиции липсват - както външни, така и вътрешни", подчерта специалистът от БАН.

 

Противопоставяйки се на неотдавнашната хвалба на Борисов с повишения кредитен рейтинг на страната, Сарийски отбеляза, че кредитният рейтинг не е възможността на страната да участва на финансовите пазари, а по скоро той определя до каква степен страната може да участва.

 

"Това е нещо като оценката за поведение в училище. Имате добро поведение, но това в никакъв случай не отразява вашето икономическо състояние. Съседна Румъния има по-нисък кредитен рейтинг от нашия. Ако направим съпоставка по основния показател, който е БВП на човек по паритетна покупателна способност, България има 51% от средно европейското, т. е. българите са наполовина европейци по този показател. А Румъния има 65%. За периода между 2014 и 2018 г. те са напреднали по този показател с 10 пункта, докато България напредва едва с 4 пункта", посочи той.


Напредваме с много бавни стъпки, което постепенно ще ни доведе до провал, предупреди доц. Сарийски. Според него стратегическите ни стъпки са недомислени.

 

Доц. Сарийски смята, че Бюджет 2020 е предизборен.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5758 |09.12.2019 Доц. Григор Сарийски: България губи от корупция 14% от БВП . 2| 4026 |09.12.2019 ”Евробарометър”: За 85% от българите корупцията е широко разпространена . 2| 5104 |28.11.2019 Европейската комисия: Българите живеят нездравословно, имат неефективно здравеопазване и най-кратък живот в ЕС . 1| 4408 |27.11.2019 През октомври 2019-а българите пътуват повече до Сърбия, Турция и Северна Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads