Реклама / Ads
9| 3231 |15.02.2021 НОВИНИ

Доц. Любомир Киров: Очакваме ясни указания за ваксинирането. Времето изтича

.
Да се каже - личните лекари ще правят тази и тази ваксина поради тези и тези причини. Помолили сме Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция за лекарствата. Зависи от тях кога ще са готови указанията, но времето изтича. Ако е до края на седмицата, би било добре.
 

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия доц. Любомир Киров, председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

 

Коментарът му идва в контекста на все още липсващият "алгоритъм", по който джипитата ще извършват имунизацията у нас. Те трябва да се включат в следващата фаза, при която започва масовото ваксиниране на хората. Много от тях обаче алармираха, че липсват ясни указания и има твърде много въпросителни.

 

"Очакваме тези дни да получим ясни указания, какво как и кога да се прави. Някой вероятно това са го приели като вид опит да пречим на процеса. Категорично няма нищо подобно. Това е начин да се внесе ред и спокойствие и не в различни медии да се появяват различни хора и на който не му е работа да обяснява. Нека има ясно разписан регламент. В една от поредните заповеди на МЗ пише, че всички общопрактикуващи лекари трябва да са в поставянето на ваксините. Има много изписано. Трябва да се направи синтез, който да се официализира", смята доц. Киров.

 

Той посочи още, че вероятно масовата имунизация ще бъде с препарата, разработен от Окфордския университет и AstraZeneca.

 

"Последни сме по ваксинация, защото не сме започнали да имунизираме масово. Имаше фаза 1, фаза 2. Времето на фазите отмина", категоричен беше още общопрактикуващият лекар и допълни:

 

"Ние не сме магазин. За нас би било доста трудно да работим с другите ваксини, защото се съхраняват по-трудно. На първо време мисля, че ще стартираме с ваксината на AstraZeneca".

 

"Не съм чувал не съм срещал основание за това защо още от самото начало се реши тези ваксини да се правят в две дози и то през толкова кратък период от време. Да, има такава практика, особено при някои ваксини, но дори там периодът е месец и повече. Какво е основанието? Една доза като и се даде достатъчно време, защитата, която дава, става много сериозна. В един момент може да се окаже, че едната доза е достатъчна", обясни още общопрактикуващият лекар.

 

"Крайно време е да се премине към етап на разхлабване на мерките, но това трябва да се прави внимателно и да се наблюдават ефектите. Ако не опитаме, няма да разберем дали е успешно или не и само ще си гадаем. Ако има риск, да се мисли какво да се прави. Същото важи и за училищата, за които мисля, че въобще не трябваше да бъдат затваряни", посочи още доц. Киров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3083 |08.02.2021 Очакваме нова пратка ваксини да пристигнат в страната . 6| 3797 |05.02.2021 Съдия Киров: Каруцата е пред коня - нямаме закон за различните видове извънредно положение . 16| 3930 |28.01.2021 Доц. Любомира Николаева: Колективният имунитет от преболедуване трае „от ден до пладне“ . 11| 3339 |13.01.2021 Доц. Любомира Гломб: Още не е време за разхлабване на мерките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads