Реклама / Ads
24| 17469 |06.04.2020 ИНТЕРВЮ

Доц. Мангъров пред Фрог: Никой не ме е заплашвал, изкривяват се думите ми, за да бъда вкаран в конфликт, който не съществува

.
Доц. д-р Атанас Мангъров
Никой не ме е заплашвал. В устата ми се слагат думи, които не съм казал. Това много ме дразни. Това е просто начин да бъда вкаран в конфликт, в който никога не съм бил и не искам да бъда. Всичко което е казано е публично, но виждам и чета, че съм казал неща, които не съм казал. Явно това е целенасочено, за да бъда вкаран в конфликт, какъвто не желая.
 

Това заяви доц. д-р Атанас Мангъров пред медията ни. Ето какво каза още той пред екипа ни:

 

Доц. Мангъров от ваше изказване пред Канал 3 оставаме с притеснително впечатление, че някой от властта едва ли не отправил, заплахи към вас. Така ли е?

 

Въобще не става дума за такова нещо! Въобще, ако се опитвате да изкривявате думите ми, изобщо няма да говоря с Вас! Това което съм казал пред Канал 3 съм го казал, може да чуете думите ми. Това е.

Всичко, което съм казал е от чисто медицинска и научна гледна точка. Тези неща, които виждам, че циркулират в интернет са абсолютно неверни.

 

Не се опитвам да изкривя думите ви, а да изясним това. Имам и други въпроси. След като премиерът се изказа остро срещу вас имаше ли дебат в експертния съвет, колегите ви защитиха ли Ви?

 

Да.

 

Експертния медицински съвет обяви, че продължава работа си по това което създаде като продукт – вие участвате ли, продължавате ли да надграждате вашата част от изследването.

 

Да, съветът продължава да работи, ние си поддържаме контакти. Ако нещо излезе, то ще бъде обявено.

 

Очаквате ли втора вълна на вируса? Има днес информация за завишаване на регистрираните случаи в Китай?

 

В момента не мога да отговоря на този въпрос, не съм запознат с данните от Китай.

 

Какво да очакваме в България, повечето прогнози е за пик около Великден?

 

Най-вероятно ще бъде така, ще има. В момента се прави максималното, което може да се направи при тези обстоятелства. Очакваме да видим какъв ще бъде резултатът от всички тези взети мерки.

 

Какво означава всъщност пик? Каква е прогнозата за България? Означава ли стотици регистрирани за деня или голям брой смъртни случаи?

 

Не, не няма да им такива. Пик е когато е достигнат максималната заболеваемост от дадено заболяване, в случая коронавирус.

 

А в цифри, какво означава?

 

Не мога да ви кажа в цифри. Официално в цифри се говори когато има над 200 заболели на 10 000 души население. Това най-вероятно няма да го достигнем, защото хващаме малка част от случаите. Но това, което бихме нарекли пик, е ако всеки следващ ден новооткритите случаи започват да намаляват. Това означава, че сме достигнали и сме преминали върха на заболяванията в страната.

 

Това не зависи ли от броя на изследваните?

 

Ако се  намалят изследваните ще се намалят и случаите, ако се увеличи броя на изследваните, ще се увеличи и броя на доказаните.

 

Въпросите зададе: Диана Йонкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 13836 |31.03.2020 Йонко Чуклев: Кризата поставя три огромни възможности пред България . 15| 8898 |29.03.2020 Натан Мержи от Франция пред Фрог: Никой не вярваше, че вирусът ще убива . 22| 10909 |28.03.2020 Д-р Мишел Бакърджиев от САЩ пред Фрог: Ще трябва да включваме по двама пациенти към един респиратор и да правим тежки избори . 8| 17354 |27.03.2020 Адв. Симеонов: Определени хора командват прокуратурата и главния прокурор. Визирам Делян Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads