Реклама / Ads
4| 4648 |23.05.2020 НОВИНИ

Доц. Околийски: СЗО упорито търси първоизточника на Covid-19

.
Доцент Михаил Околийски
Световната здравна организация (СЗО) продължава да проучва кой е първоизточникът на заразата, която причини пандемията от Covid-19. Много е важно да се знае произходът на вируса. Затова се полагат огромни усилия, както в намирането на нулевия пациент в Китай, така и какъв е бил точно пътят на трансмисията на този вирус от животното, най-вероятно от прилеп, през някакъв вид приемник към човека
 

Това заяви пред БНР ръководителят на българския офис на СЗО доцент Михаил Околийски.

 

По думите му критиките на отделни държави към СЗО не решават проблемите, пред които е изправена организацията, като например липсата на достатъчно финансиране. За критиките на САЩ, които замразиха към момента финансирането на СЗО, той посочи думите на генералния секретар на организацията Тедрос Гебрейесус, че не става дума за намирането на някакъв виновник или слабости, а за спасяването на човешки животи.

 

„Това какъв е бил отговорът на СЗО към този вирус ще бъде предмет на един много мащабен анализ, за който гласуваха страните членки на Световна здравна асамблея“, по-рано тази седмица, каза доц. Околийски, като отбеляза, че „този анализ ще бъде независим и обективен“.

 

Отговаряйки на въпрос за призива за реформи от световни лидери като президента на САЩ Доналд Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел, ръководителят на българския офис на СЗО посочи, че „реформите са част от ДНК-то на нашата организация“. И посочи, че ЕС много категорично е подкрепил действията на организацията.

 

„Ние сме в момент на трансформация, която продължава много интензивно. Положиха се много усилия, за да стане организацията по-прозрачна и по-ефективна“.

Според него подобряването на работата не става с резки обвинения и посочване с пръст.

 

„За съжаление даже да е имало добри намерения в това да се подобри част от работата, това даде възможност на много групи, примерно на антиваксъри, на хора, които по някакви причини са против медицината, основана на доказателства, да атакуват по един нелицеприятен начин действията на съответните правителства и на СЗО. Това всъщност води само до много по-големи проблеми“.

 

Съгласявайки се с твърдението, че 80% от финансирането на СЗО идва от дарения, той коментира и този въпрос:

„Бюджетът, който се набира чрез вноските на страните членки, всъщност е колкото бюджетът на една болница в Женева, примерно. А хората имат към нас огромни очаквания затова, че СЗО е глобалният стожер на здравето“.

 

Говорейки за дейността на българския офис на СЗО, доц. Околийски каза, че тя е изключително добре приета и подкрепяне от Министерството на здравеопазването и от неправителствения сектор.

 

„Смятам, че има с какво да се похвалим и имаме много добро реноме“, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4007 |01.04.2020 Михаил Околийски: Правилна беше отмяната на заповедта за маските . 0| 4014 |04.03.2020 Доц. Околийски: Здравите хора да не носят маски . 11| 5061 |17.01.2020 Упорито се търсят кадри за АЕЦ ”Козлодуй” докато американска компания го ремонтира за 63,5 млн. лв . 4| 8754 |08.11.2015 Марио стана полицай на годината в Чикаго с упоритост и морал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads