Реклама / Ads
10| 5152 |26.06.2020 НОВИНИ

Доц. Петър Атанасов: Категорично това е пик на COVID-19

.
Доц. Петър Атанасов
Това е неочакван ход на заразата с COVID-19, категорично това е пик. Можем да сравним числата и виждаме, че нещата се доближават до началото на март и април, когато имаше сериозна заболевамост.
 

Това коментира в предаването "Лице в лице" по бТВ доц. Петър Атанасов - началникът на Клиниката по вътрешни болести в „Пирогов“. 

 

При масовия скрининг много от хората могат да се окажат носители на вируса, но това не означава, че непременно ще се разболеят, каза още доц. Петър Атанасов.

 

Той посочи, че в момента обаче има пик и го свърза най-вече с промяната във времето. "Имаше няколко седмици време без слънце и с повишена влажност, което съвпадна и с разхлабване на мерките - това доведе до този втори пик", отбеляза доц. Атанасов. 

По думите му първите пациенти са били с доста тежка проява на болестта.

 

"Има определени нюанси, които различават коронавирусната пневмония от другите пневмонии, но болестта протича различно съобразно терена – гостоприемника, т.е. болният човек", каза още лекарят.  

 

Според него тестовете не са параметър, по който да се съди категорично при поставянето на диагнозата, тя се оформя комплексно – от клиничната картина, параклинични белези и специфични лабораторни потвърждения, каквито са PCR пробата и бързия тест, серелогичната проба. 

 

Най-добрият познавач на вируса е персоналният имунитет на всеки човек, посочи доц. Петър Атанасов.  

 

"В момента боледува точно онази група българи, които биха изкарали и друга инфекция от този тип. Това са здравите хора, които бяха предпазени, спазваха карантина и голямата част сега преболедуват по-лекичко. Сега по-често пациентите са млади хора. Април и март инфекцията се срещна с рисковите групи", обясни доц. Петър Атанасов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 6266 |20.06.2020 Петър Москов с предложение за "криминална лустрация" . 12| 6221 |18.06.2020 Ген. Атанасов: Борисов иска да контролира компроматната война и играе ролята на жертва . 5| 7355 |18.06.2020 Петър Кърджилов: Снимките са опит за отклоняване на вниманието . 0| 4426 |17.06.2020 Петър Славов: Исканите промени в Закона за хазарта не решават скритата реклама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads