Реклама / Ads
7| 19882 |01.04.2020 НОВИНИ

Доц. Васил Велчев: Не трябва да сте спокойни само защото сте на 40 години

.
Доц. Васил Велчев
Не трябва да сте спокойни само защото сте на 40 години, защото има хора в много тежки състояния и на такава възраст. Този коронавирус има три етапа, като третия е много опасен, защото се обръща действието на имунната система срещу организма. Повечето хора, които имат тежка инфекция минават през свръхнатоварване на всички системи в организма и това продължава по-дълго от колкото е при обикновения грип.
 

Това обясни кардиологът доц. Васил Велчев, ръководител на кардиологичното отделение в болница „Св. Ана“ и  член на експертния медицински съвет.

 

По думите му това, че един грип минава за една седмица не важи в случая с този щам. Опасностите от този коронавируст идват от това, че много дълго време може да бъдете носител и разпространител без да имате симптоми. Другият проблем е, че може много рязко да се влоши състоянието на всеки човек и това се случва внезапно и остро, обясни още специалистът.

 

Доц. Велчев обясни, че докладът на медицинския съвет вече е с обем от 300 страници. По думите му той е нещо като сбор от  начини за справяне със ситуацията за всички разлизни медицински специалности.  Ние ще го предадем на Министерски съвет. Вероятно после вероятно той ще бъде публикуван по начин по който всеки специалист да може да намери това което му е необходимо като ръководство. Това е документ, който е сбор от ръководни правила и не може да бъде прилаган без личната преценка на лекаря.

 

Трябва да обърнем поглед към Румъния, Сърбия, Гърция, не към Южна Корея.  Ако има специфика в нашата епедимиология все още не сме я уловили и описали. Тактиката е ако трябва да има няколко вълни, но не и една огромна, защото това ще срине здравната система със сигурност.

 

Тестовете не са само въпрос на желание, но и въпрос на логистика. Някой трябва да осигури тестовете, да ги използва и да ги отчете. Препоръката на медицинския съвет  е ако може да се осигурят повече тестване, това да се направи. Решенията на щаба до сега са напълно правилни, посочи още кардиологът.

 

Доц. Велчев сподели, че се наблюдава в няколко държави тенденция за намаляване на остри патологии, като например инфарктите намаляват.  По думите му това може да се дължи на факта, че много хора не търсят лекарска помощ, но напомни, че сърдечните проблеми не бива по никакъв начин да се подценяват.

 

По думите в в болниците най-натоварени са работещите в реанимациите, защото те освен обичайните си задължения поемат и изключително тежките интобирани случаи, които са отделени и високо рискови, сподели още специалистът.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4284 |01.04.2020 Калоян Паргов: Грижата за хората трябва да бъде в центъра на всички мерки в кризата . 6| 5185 |01.04.2020 Вижте какво поведение трябва да имат чиновниците от държавната администрация . 9| 4253 |31.03.2020 Ченалова: Държавата трябва да посочи какви маски да носим . 0| 4197 |31.03.2020 Психолог: Хората трябва да имат една посока на информация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads