Реклама / Ads
5| 3987 |03.11.2019 НОВИНИ

Доц. Момчил Дойчев: Все търсим по-малкото зло, но в процеса на търсенето самите ние ставаме по-малко

.
Момчил Дойчев
Резултатите не са изненада. Веднага след първия тур на местните избори имах честта да прогнозирам, че на балотажите близо 90 % от победителите в София и в другите големи градове ще затвърдят преднината си, смята доцент д-р Момчил Дойчев.
 

Единстнвеното изключение от прогнозите предлага Благоевград, където пъстра коалиция от партии и личности реализира стратегията „Всички срещу ГЕРБ”.

 

Но в останалите градове и най-вече в столицата избирателите нямаха истински стимули да се наредят на опашки пред урните, да бъдат готови да отстояват с ярост и воля симпатиите и каузите, с които са ги заредили политическите им водачи.

 

Защо бе толкова ниска избирателната активност? Защото липсваше истински, политически, национален, регионален и местен дебат за политики, за ценности, за избор и за избори, където да се откроят програми, личности, лидери и технократи, които да поведат големи групи хора към общи цели и общи победи.

 

За София, ако си спомняте, прогнозирах разлика с около 10 процента. Видя се доста ясно, че повечето от избирателите на арх. Борислав Игнатов на втория тур са подкрепили г-жа Фандъкова, а два пъти повече от избирателите на Б. Бонев са си харесали Мая Манолова.

 

Това ме кара да мисля, че твърденията за „нова десница” около Б. Бонев са твърде преждевременни и че там по-скоро имаме механично струпване на млади, без ценностна ориентация и без политически оприентири избиратели.

 

Прави впечатление окончателният крах на т. нар. патриотари, чиято загуба е още по-категорична и говори за доста ясни критерии и европейски ориентири на българския гласоподавател.

 

Още веднъж се потвърди тенденцията БСП да се промъква по терлици зад перспективни мажоритарни кандидати и да ги „припознава” за свои в пъстра коалиция от партии и сдружения. Столетницата премина в полулегално състояние на политическа дейност, като си припомни конспиративния период, наричан от някои „антифашистка борба”.

 

Всъщност БСП е принудена да мимикрира и да се крие зад коалиции, защото значителен брой партии и граждани отказват, предимно по хигиенни съображения, да разговарят с представители на червената партия или ако са принудени да търсят сътрудничество с нея, се стараят този им ход да остане в дълбока тайна.

 

Очевидно кампанията на Мая Манолова стана жертва на самозаблудите на самата Манолова, на изолацията, в която е изпаднала БСП и на нежеланието на мнозинството българи да свързват политическите планове и житейските си мечти с програмите и с илюзиите на столетницата.

 

Тези избори поставиха рекорд по ниска активност и защото партиите и коалициите не издигнаха качествени личности. А без качествени кандидати каквито и глобални, галактически или космически кампании да бъдат организиране, избирателят все по-рядко се лови на  кукичка, върху която няма стръв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5384 |30.10.2019 Соня Момчилова: Хората, които взимат обществените поръчки стават общински съветници . 0| 4448 |20.09.2019 Витанов за пакета ”Мобилност”: Ще търсим компромис, за семейните фирми ще бъде основият удар . 3| 5749 |17.08.2019 Президентът Радев: Не търсим отмъщение, но няма да забравим и пепелищата . 1| 4951 |27.07.2019 Откриха паметник на Наим Сюлейманоглу в Момчилград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads