Реклама / Ads
Frognews
2| 4675 |13.04.2012

ДПС без дарения, но с 3 нови мерцедеса

.
Вотът "две в едно" през миналата година може да е спестил на държавата някакви пари. Но когато става дума за партиите – данните сочат обратното, предвид финансовите им отчети, публикувани от Сметната палата.


Най-много средства за агитация и пропаганда са похарчили победителите от партия ГЕРБ, чиито официално декларирани разходи са скочили над шест пъти спрямо 2010 г.

Почти всички партии приключват финансово 2011 г. на загуба. Най-голяма е за ДПС – 1.5 млн. лв. Спестените от предишни години пари за черни дни ги спасяват от фалит.

Държавната субсидия продължава да е основният източник на приходи за партийните централи. Дарителите намаляват, както и средствата от членския внос. Столетницата БСП остава с най-много членове, ако се съди по събрания членски внос – близо 1.3 млн. лв. Останалите партии отчитат скромни приходи по това перо, които падат спрямо година по-рано.

Лидерите на ГЕРБ, БСП, ДПС, СДС и "Атака" не са дарили нито лев на управляваните от тях партии, показват още отчетите. Единствен Иван Костов е дарил 10 000 лв. на ДСБ. Със същата сума са се бръкнали още депутатите Асен Агов и Иван Иванов.

Над 4 млн. лв. повече в касата на ГЕРБ от държавата

Само за година държавната субсидия на управляващите от ГЕРБ е нараснала с над 4 млн. лв. В касата на управляващите са влезли над 22.1 млн. лв., докато през 2010 г. средствата са били 17.8 млн. лв. Това се дължи основно на “независимите” депутати, които декларираха принадлежност към ГЕРБ и прехвърлиха субсидията си към управляващата партия през 2011 година.

Това е основният източник на приходи за ГЕРБ. Другият е лихвата от 1.1 млн. лв. от депозитни сметки. Доходите от членски внос са 155 хил. лв. и намаляват с близо 50 хил. лв. спрямо година по-рано.

Едва седмина са официалните дарители на ГЕРБ за миналата година, като общо те са дали 9 319 лв. От тях петима са направили дарението си в последния работен ден – 30 декември 2011 г.

ГЕРБ са дали за изборите повече от всички други партии. Разходите за вота и издръжка на партийната централа (графа други разходи -бел.ред.) са скочили от 2.8 млн. лв. през 2010 г. на 17.2 млн. лв. през 2011 г., показва отчетът.

Партията на Бойко Борисов е увеличила 12 пъти разходите си за дарения. През миналата година “герберите” са дали над 2.1 млн. лв. дарения, като средствата са отишли основно за лекуване на деца.

Както държавата, така и ГЕРБ приключват годината с дефицит, но само от 90 хил. лева.

БСП с най-голям членски внос от всички партии

Въпреки трудните времена пенсионерите, които са основната членска маса на БСП, те продължават редовно да си внасят членския внос, показва отчетът на партията. БСП е първенец по това перо на приходи спрямо другите партии. В касата на “Позитано” 20 от членски внос са влезли близо 1.3 млн. лв., докато преди година средствата са били под милион.

Партията е получила от дарения 370 000 лв., което е 40 пъти повече в сравнение с ГЕРБ. Най-щедрият дарител е фамилията на пловдивския бизнесмен Георги Гергов – 34 600 лв. Най-скромен е Ивайло Георгиев с 20 лв.

Основният източник на приходи и за БСП е държавната субсидия от близо 8.4 млн. лв. Тя е нараснала с 1.4 млн. лв. спрямо 2010 г. Още 2 млн. лв. са взели БСП от ипотечния заем за финансиране на президентската си кампания, който продължават да погасяват.

За заплати в БСП са изплатени над 2.2 млн. лв., близо 700 хил. лв. са похарчени за осигуровки. Общо разходите на социалистите са били 12.2 млн. лв.

Червените приключват годината на минус 205 хил. лв. Спасява ги натрупаният резерв от 1.5 млн. лв. от предишни години.

ДПС е без дарения, но с три нови мерцедеса

ДПС са спазили обещанието си да не приемат дарения през миналата година, но за сметка на това са си купили три нови мерцедеса, става ясно от отчета на партията. Хората на Доган са се увлекли в харченето. Разходите на движението са за над 9.6 млн. лв., докато приходите им са само 8.2 млн. лв. За да не излязат на загуба, ги спасява натрупаният резерв от близо 8.5 млн. лв. от предишни години.

Държавната субсидия за ДПС се е увеличила с близо 800 хил. лв. за година и достига 6.9 млн. лв. Това вероятно се дължи на увеличаването на стъпката, върху която се изчислява – работната заплата.

Приходите на ДПС от членски внос за 2011 г. са скочили близо два пъти за година и достигат 708 хил. лв.

Пълен хаос с отчета на “Атака”

Пълен хаос цари в отчета на партията на Волен Сидеров. Според него “Атака” не е получила държавна субсидия, което е невъзможно, защото са парламентарно представена партия.

Партията е посочила 6.3 млн. лв. приходи, като почти всички са от дарения. Ръстът е с около 2 млн. лв. спрямо 2010 г. В същото време в декларацията за дарения са изброени само трима благодетели. Те са дали пари непосредствено преди изборите – в средата на септември. Венко и Денка Великови са дали 20 хил. лв., а Мирослав Славчев - 10 хил. лв.

СДС приключват на минус 175 000 лв.

СДС също са се поохарчили покрай изборите и приключват годината на минус 175 000 лв. От държавна субсидия са получили 1.9 млн. лв., което е ръст с близо 300 хил. лв.

Приходите от членски внос и дарения обаче падат спрямо година по-рано. 123-ма симпатизанти на сините са дарили над 110 хил. лв., което е с 80 хил. лв. по-малко спрямо година по-рано. Събраните средства от членски внос пък са едва 87 хил. лв. при 126 хил. лв. през 2010 г.

Общо 146 партии са подали отчетите си в законовия срок пред Сметната палата. 30 обаче не са представили справка за приходите си, а четири не са подали правилно документите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Пламен Цеков е новият шеф на Касата 3| 5338 |29.03.2012 . Защо не излезе новият брой на в. „Торнадо” 96| 15052 |28.03.2012 . Новият шеф на НЗОК: Лекарствата няма да станат без пари 16| 5832 |28.03.2012 . Социалдемократите поздравиха новия лидер на ПАСОК 2| 4596 |23.03.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ