Реклама / Ads
56| 8983 |21.10.2012 НОВИНИ

ДПС бойкотира празника 100 години свобода на Кърджали

.
Ген. Васил Делов не е заслужил да бъде почетен гражданин на Кърджали според ДПС
Окончателно! Общинските съветници от ДПС в Кърджали не позволиха българският генерал от Балканската война Васил Делов да бъде обявен за почетен гражданин на Кърджали.
 

По време на тържествената сесия на Общинския съвет в Кърджали по повод 100 години от Освобождението 16 общински съветници от БСП и ГЕРБ гласуваха „за" номинацията на ген. Васил Делов, предаде БНР. Тя обаче бе отхвърлена с въздържанието на 22-мата общинари от ДПС.
 
Ген. Делов не бе удостоен със званието почетен гражданин на Кърджали.
Скандалът се разрази по време на извънредното заседание на Общинския съвет в Кърджали в събота. ДПС се обяви против номинацията, а БСП и ГЕРБ заявиха, че ще бойкотират неделната тържествена сесия, ако ген. Васил Делов не бъде удостоен със званието.

Приета е била идеята Градската градина да носи името на освободителя на Кърджали ген. Васил Делов.

Председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа заяви след края на заседанието, че се търси начин проблемът да се реши. Той обясни, че за удостояване със званието е необходимо пълно единодушие, което липсва в случая. Такова не бе постигнато и днес.

„Няма как да празнуваш освобождението на Кърджали и да не почетеш освободителя на града ген. Васил Делов”, коментира пред „Фокус” Цвета Караянчева – народен представител от ГЕРБ и областен координатор на партията за Кърджали.

„Кметът Хасан Азис предложи ген. Васил Делов за почетен гражданин на Кърджали, но общинските съветници от ДПС гласуваха с „въздържал се” и предложението беше отхвърлено, обясни елегантното излизане от ситуацията Караянчева.

По думите й решението на Общинския съвет в Кърджали е скандално.
„Това беше едно черно петно върху дългото заявяване на толерантност от кмета Хасан Азис и от общинските съветници на ДПС. Няма как сутринта да поднесеш венци пред паметника на ген. Делов, там беше цялото местно ръководство на ДПС, а на тържествената сесия на общинския съвет всичките съветници на ДПС да гласуват въздържал се. Те нямаха доблестта да вдигнат висока ръка, те плахо си вдигнаха ръцете, защото знаят, че кърджалийци ще ги освиркат”, заяви Караянчева.

„Мотив да не се подкрепи предложението е подписка, която е нелегитимна за мен, защото няма Инициативен комитет, който да я е внесъл. Тя трябва да се провери чрез ГРАО. Скандално е в 12 без 5 да внесат някаква подписка, с която да си измият ръцете и да кажат, че няма съгласие и консенсус за избирането на ген. Делов за почетен гражданин.”

„Историята казва, че ген. Делов е един от най-толерантните и интелигентни военачалници в българската история. Той не е позволил да бъдат убити или наранени по някакъв начин военнопленниците. Той дори е наказвал собствените си войници, ако са се опитвали по някакъв начин да посегнат на пленените. Аз не виждам какъв е аргументът. От април се водят разговори и имаше пълно единодушие за подкрепата на ген. Делов”, заяви Караянчева.

ГЕРБ ще излезе с нова декларация по този случай. От партията ще поднесат отделно венци пред Паметника на Освободителите, но няма да участват в организираното от кмета честване, заяви Караянчева. „Досега винаги сме били на паметника, редом до кмета, но днес ние демонстративно няма да сме на празника, но ще почетем героите и ще поднесем венци”, допълни депутатът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5998 |19.10.2012 Осъдиха депутат от ДПС на 4 години затвор за корупция . 3| 8164 |10.10.2012 Кирил Рашков-внук - окончателно в затвора за 2 години! . 5| 4814 |09.10.2012 Т. Дончев: Усилия, причинили дори болка, са положени в последните години . 3| 5387 |26.09.2012 Прокурор отива за три години и половина зад решетките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads