Реклама / Ads
33| 5056 |27.03.2014 НОВИНИ

ДПС и БСП няма да подкрепят ГЕРБ за Изборния кодекс

.
ДПС няма да подкрепят предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс. Картината, която е в момента, е несправедлива. Ние още на 20-и обявихме, че е и незаконна, заяви депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ.
 

Няма да правим обаче никакви драми. Явно казусът остана в полето на личните възприятия. От друга страна, внесеният законопроект може да се оцени като опит за замазване на нарушението, че беше отнето мястото на Движението за права и свободи, което се полага по закон. Ние ще го оставим на тяхната съвест, заяви Карадайъ.

Според депутата подготвената от БСП жалба срещу указа на президента Росен Плевнелиев за състава на ЦИК е по-скоро морален жест.

По-рано днес и от БСП заявиха позицията си против промяна на закона, който беше приет и е задължителен за всички. Няма основание да подкрепяме предложението на ГЕРБ за увеличаване на броя на членовете на ЦИК от 19 на 20, заяви народният представител от ПГ на Коалиция за България и член на Комисията по правни въпроси Екатерина Заякова.

„Ако членовете на ЦИК са четен брой и предположим, че всеки изпълнява задълженията си на юрист, прилагащ закона, ако се получи паритет 10 на 10, какво решение ще се вземе от ЦИК", каза тя и уточни, че въпреки дългогодишната си практика като юрист не може да разбере логиката.

Депутатът поясни, че решенията на ЦИК сега се вземат с две трети и ако няма нужното мнозинство по новия закон, се счита, че решението е отхвърлено и подлежи на обжалване, за разлика от стария кодекс, където, по думите й, ГЕРБ си е осигурил начин за победа, елиминирайки жалбите на останалите партии.

На въпрос за сезирането на Конституционния съд за указа на президента за състава на ЦИК Заякова обясни, че съгласно Конституцията на България при събиране на подписите на една пета от народните представители може да се сезира КС да се произнесе по противоконституционалността на издадения от президента указ.

Тя поясни, че ако Конституционният съд обяви за противоконституционно това решение, президентът ще бъде принуден да отмени указа си и да издаде нов, който да отговаря на закона.

Заякова обясни, че преди този момент не е имало никакви спорове по секционни, регионални комисии и ЦИК и дори във ветото на президента, в частта от ИК, засягаща избирането на членовете на ЦИК, не е фигурирала. По думите й ЦИК вече работи и с 18 членове и може да продължи да работи в този състав и до края на изборите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4816 |27.03.2014 Андреева: Няма предпоставки за връщане на пациенти . 21| 6664 |26.03.2014 Кутев: Коалиция между ДПС и ГЕРБ е възможна . 22| 5027 |26.03.2014 Й. Цонев: Отношенията ни с ГЕРБ няма да се затоплят . 8| 6736 |26.03.2014 Л. Ганев: Б. Манджуков никога нямаше охрана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads