Реклама / Ads
6| 5361 |25.09.2012 НОВИНИ

ДПС хвали кандидатите за ВСС

.
ДПС похвалиха процедурата по изслушване на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).
 

Според зам.-шефа на партията Христо Бисеров тя е била прозрачна и демократична и всеки е имал възможност да представи вижданията си за развитие на съдебната система и ролята си в съвета за това.

Бисеров добави и че колегите му харесали повечето номинирани, но все пак имали резерви към някои от тях. Това е и причината депутатите на Ахмед Доган да не гласуват с "против" за никой от кандидатите на утрешния финален вот в Народното събрание.

ДПС са номинирали двама магистрати - Васил Петров и Магдалена Проданова, чиито изслушвания намират за успешни. За избора им обаче не са водени разговори с други парламентарни групи и отрекоха слуховете за договорки в замяна на подкрепа при вота. "За нас изслушванията обаче приключват утре и дебатът финализира и решението ни за гласуване", уточни Бисеров.

ДПС в защита на майчиния език в училище

Междувременно другият зам.-председател на партията Лютви Местан се обяви категорично против отпадането на майчиния език като задължителен предмет, както новите текстове в закона за училищното образование предвиждат.

В ДПС са взели единодушно решение, че ако това е окончателното решение на мнозинството, ще напуснат обсъжданията в образователната комисия. Те се опасяват, че определянето на майчиния език като свободноизбираем застрашава цялата система и изучаването му би зависело единствено от волята на образователния министър, който и да е той.

"Майчиният език се поставя на един ред с хореографията. Учениците може да избират, когато имат наклонност към това, но майчиният език не може да е избираем", отсече Местан и добави, че така се нарушават и правата на малцинствата. Депутатът допуска дори протести на родители и учители в районите, където има малцинства, а ДПС щели да ги подкрепят. "И това не би било политизиране на проблема", уточни зам.-шефът на ДПС.

Местан изнесе и данни, че за последните 10 г. броят на децата, изучаващи майчин език в школата, е паднал от 57 на 10 хиляди. В случай, че предложенията на ДПС не се приемат, те се канят да отправят проблема включително и към международни институции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5185 |13.09.2012 Кандидатите за ВСС прекалили с думичката "прозрачност" . 5| 5994 |11.09.2012 Б. Цеков: Кандидатите за ВСС да отговорят на всички въпроси! . 31| 5796 |10.09.2012 Изпитват кандидатите за ВСС онлайн . 43| 6680 |28.08.2012 Кунева иска изпит за кандидатите за нов ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads