Реклама / Ads
47| 6121 |07.06.2012 НОВИНИ

ДПС иска 4 ч. турски език седмично в училищата

.
Не може да се говори за интеграция без съхранена идентичност, заяви зам.-председателят на ПГ на движението Лютви Местан
 

ДПС поиска гаранция в законопроекта за училищното и предучилищното образование, че турски език ще се изучава минимум по четири часа седмично в рамките на учебния план. Това каза заместник-председателят на ПГ на движението Лютви Местан при  обсъждането на законопроекта на първо четене.

Той посочи, че ДПС няма да подкрепи законопроекта, защото не е решен проблемът с изучаването и ползването на майчиния език.  Местан отбеляза, че броят на децата, които изучават майчиния си  език, намалява, защото качеството на образователната услуга е  много ниско. Заместник-председателят на ПГ на ДПС отбеляза, че не приемат формулировката в проекта "може да изучава майчин език", както и разпределението на часовете да се утвърждава от министъра на  образованието. Ще предложим радикални промени в статута на  майчиния език между първо и второ четене, посочи Лютви Местан.  Поставяме този въпрос наред със задължението да се усвои и  ползва официалният език, добави той. По думите му, не може да се говори за интеграция без съхранена идентичност.

В отговор министърът на образованието Сергей Игнатов посочи, че в законопроекта има други текстове, които защитават правото за изучаване на майчиния език. Нивото на преподаване на майчиния език вероятно някъде е лошо, добави той. Игнатов се съгласи, че интеграцията изисква доброто владеене и на майчин, и на официален език.

От ДПС предлагат също назначаването на директорите на общинските училища да се съгласува с кмета на общината, която ги финансира. Според движението приемствеността по отношение на защитените училища е едно от достойнствата на законопроекта. Според Веселин Методиев от Синята коалиция запазването на защитените училища е неправилно. Той посочи, че е за изграждане на високо качество в българското образование. Подкрепата на първо четене за законопроекта е необходима и е важно да се работи старателно и внимателно при второто четене, добави той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 6452 |06.06.2012 Евростат ни сочи като страната с най-ниската работна заплата в ЕС . 40| 6137 |01.06.2012 Депутатите се сръфаха за преименуването на стари турски топоними . 5| 7300 |01.06.2012 Децата искат позитивизъм, не пошлотия . 9| 8582 |29.05.2012 Гриша Ганчев искал “всичко или нищо”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads