Реклама / Ads
4| 7189 |12.11.2013 НОВИНИ

ДПС искат отмяна на банковата тайна и за политиците в ЕС

.
Лютви Местан Източник: Булфото
Да отпадне банковата тайна и да станат ясни „черно на бяло" сметките, дори и в офшорните зони, на всички висши политици в Европейския съюз.
 

В това се изразява официалният отговор на политическа партия ДПС по казуса „Бисеров", представена от лидера на партията Лютви Местан в кулоарите на Народното събрание. Като фундаментално важен бе определен въпросът за банковите сметки на висшите политици, който според ДСП трябва да намери отговорът - „необходимо е да се знае".

ДПС настоява Министерски съвет, собствено премиерът Пламен Орешарски, на едно от следващите заседание на Европейския съвет да инициира разработването и приемането на общ европейски регламент, който да се ратифицира от националните парламенти на всички държави-членки, с който банките да бъдат задължени да огласят банковите сметки на висшите политици.

Тази идея ще бъде представена и на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, който ще се състои на 20 ноември. „Принципът на банковата тайна трябва да се съхрани, но когато става въпрос за висшите политици припомняме, че нас никой не ни принуждава да се занимаваме с политика. Това е наш собствен избор и като сме избрали да се занимаваме с това, ще се подложим доброволно и на ограничения. Нашите сметки не могат да бъдат тайна от българските граждани", коментира Лютви Местан.

Той предварително се противопостави на твърдения, че подобни промени ще имат неблагоприятни последици за икономиката.

Лидерът на ДПС обърна внимание на това, че ДПС вече е дала своя политически отговор и не е покрила случая „Бисеров". Отговорът обаче се криел в прокуратурата, тъй като България вече не е същата - „не е герберска".

„България има главен прокурор, който няма да цепи „басма" никому. Отговорът на ДПС е ясен - „Никой не е по-висок от закона. Пред него ще отговаря всеки съгрешил, без значение дали се казва Бисеров, Цветанов или Борисов. За отговорите, които дължи последният, ние ще говорим допълнително", се закани още Местан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 7526 |10.11.2013 Анастасия Мозер: Ранобудните не искат власт, а морал в политиката . 4| 10156 |10.11.2013 Искат €1100 на човек от сирийци да ги заведат в Германия . 19| 5745 |05.11.2013 В Телиш бият камбаната на умряло, не искат бежанци . 22| 6541 |04.11.2013 Каролев: В България си искат изолационизъм, нацизъм, комунизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads