Реклама / Ads
23| 12551 |18.05.2012 НОВИНИ

ДПС нападна Игнатов за "разпит" на петокласници в Ясеновец

.
„Разпит" на деца за етническата и партийната принадлежност на родителите им разгневи депутатите от ДПС.
 

  

Лютви Местан и Хасан Адемов поискаха обяснение по време на петъчния парламентарен контрол от образователния министър Сергей Игнатов във връзка с въпроси, отправени от учителка в ОУ "Св. св. Кирил и Методий", с. Ясеновец, обл. Разград.

По тяхна информация преподавателката Евгения Бояджиева, която е и директор в учебното заведение, е разпитвала децата в V-ти клас в часовете по литература кои са членовете на семействата им, роднините им, каква е професията им, както и какви са религиозната, етническата и партийната принадлежност на родителите им.

Адемов определи действията на преподавателката като своеволие и попита министър Игнатов дали те са допустими в деполитизирана институция като училището.

Случаят в село Ясеновец изключение или практика е и какви мерки ще предприемете за изкореняване на тези порочни явления в образователната ни система, попита ДПС депутатът.

В отговора си просветният министър обясни, че случаят в село Ясеновец е бил проверен от комисия към регионалния инспекторат по образование.

Обучението на 235-те ученици там се осъществява в мултикултурна среда в условия на билингвизъм. В училището са създадени условия за нормално протичане на учебния процес, съгласно действащата нормативна база, сочат резултатите от проверката. Конкретно за питанията на учителката Бояджиева, министър Игнатов посочи, че те са свързани с урока „Семейство, род, народ, човечество", преподаван на децата съгласно учебния план.

Той е представен от нея с цел развитие на социокултурните компетентности на петокласниците, като акцентът е бил отношенията им с другите членове на общността, в която живеят, обясни министърът. При подготовката на урока и преподаването му учителката е ползвала статия в учебника, в която се коментира присъствието на отделната личност в различни общности, формирани по различни белези. Като част от тях е посочено вероизповеданието. Политическите възгледи също са изведени като фактор, който превръща човека в част от група хора, разясни Игнатов.

Отговорът на образователния министър видимо не задоволи Лютви Местан. Той определи случаят в разградското село и последвалото обяснение на Игнатов като театър на абсурда.

 

Пред депутатите Местан показа тетрадка на петокласник от учебното заведение, в която дете е записало - „баща - ислямска религия, привърженик на Лудогорец, турчин, ДПС". Какво общо има с целите на учебния процес желанието на учителката да узнае партийната принадлежност на родителите. Как се връзва това с принципа, че българското образование е светско и неполитизирано, попита той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 5663 |08.05.2012 Игнатов склонен да има университет на турски език . 87| 10345 |08.05.2012 Първанов нападна БСП: Става културно-политическо гето . 7| 9529 |01.04.2012 Неизвестен нападна екип на БНТ до Плиска . 85| 7095 |20.03.2012 Огромна муха нападна милионера Захариев в студиото на бТВ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads