Реклама / Ads
12| 4795 |08.04.2010 НОВИНИ

ДПС одобрява ветото на Първанов върху НПК

.
Президентът наложи вето върху промените в НПК
Движението за права и свободи подкрепя ветото на президента Гоорги Първанов върху промените в НПК, заяви зам.-председателят на партията Христо Бисеров.
 
"Ние сме удовлетворени от ветото на президента“, коментира Бисеров, като подчерта, че то е точно върху двата текста от закона за изменение, по отношение на които ДПС беше против.

Президентът връща за ново обсъждане в парламента текстовете за назначаване на резервен защитник и за възможността за издаване на присъди на базата на СРС-та и показания на таен свидетел.


Според единия текст прокурорът или съдът могат да назначат на обвиняемия резервен защитник, въпреки неговото несъгласие и независимо че е упълномощил друго лице за свой защитник.Другият, оспорен от Първанов текст е възможността осъдителната присъда да се основава само на данните от специални разузнавателни средства и показания на свидетел с тайна самоличност.

В мотивите на държавния глава, с които връща закона се казва, че отделни новоприети разпоредби крият риск от съдебни грешки и осъдителни присъди срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, водят до нарушаване на правото на защита и пораждат опасения за ограничаване на правата на гражданите.


Бисеров не пропусна да припомни, че от ДПС напуснаха пленарната зала при гласуването им, както и че преди два дни Конституционния съд отмени три текста в Закона за бюджета. От ДПС оспорваха текста, който даваше право на МС да нарушава бюджетното салдо. "Смятам, че сега е моментът да се коригират управляващите, защото тези два текста – за резервния защитник и за присъдата на базата СРС и тайни свидетели са в грубо нарушение на Европейската конвенция за правата на човека – това е път към съда в Страсбург“, посочи заместникът на Доган.

Според Христо Бисеров премиерът Борисов иска текста за резервния защитник да остане "защото той е милиционер по образование“. Бисеров призова към връщане на стария текст в НПК по отношение на СРС-тата, който казва, че не може да се постанови присъда само въз основа на тях и подчерта, че позицията на ДПС не е за ограничаване на употребата им.

Бисеров намекна още, че опитът на правителството да прокара тези текстове напомня за агентурните способи в службите. "Анонимният свидетел е много опасно нещо“, твърди зам.-председателят на партията.

Христо Бисеров отказа да коментира кандидатурата на д-р Анна-Мария Борисова за здравен министър след като Божидар Нанев подаде оставка. Въпреки това коментира, че е дълбоко убеден, че това правителство не може да проведе здравната реформа, защото няма достатъчно политически ресурс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5207 |06.04.2010 Имало публичен натиск върху съдебната система . 28| 7155 |02.04.2010 Експедиция тръгва по следите на Първанов и архара в Узбекистан? . 59| 9326 |01.04.2010 Първанов възкреси "Олимп", оплете го в "Октопода" . 27| 6210 |29.03.2010 Ив. Костов: Първанов е президент на олигарсите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads