Реклама / Ads
7| 4537 |04.03.2010 НОВИНИ

ДПС оспори касирането на изборите в Турция

.
Партията на Доган внесе три жалби до главния прокурор Борис Велчев във връзка с парламентарните избори от миналата година.
 

В първата Движението за права и свободи оспорва решението на Конституционния съд, с което за незаконен беше обявен изборът на трима народни представители, единият от които Рушен Риза от ДПС.

Зам.-председателят на партията Лютви Местан каза, че очаква по аналогичен начин главният прокурор да внесе жалбата до Конституционния съд. Това трябва да стане утре. Спроед ДПС най-добрият начин да се докаже действителността на вота в тези 23 секции е като се преброят отново подадените гласове и се сравнят с данните от избирателните списъци.

„Искаме да се обяви за незаконен изборът на тримата нови народни представители", заяви зам.-председателят на партията Лютви Местан. Той припомни, че по делото в Конституционния съд ДПС не е била страна по делото и на засегнатите от партията лица не са предоставени материалите по делото. ДПС счита, че това е отказ от правото на защита, който ще бъде атакуван в съда в Страсбург.

По думите на Местан КС не е бил подпомогнат от Централната избирателна комисия, която не е дала становище по случая. Втората жалба е индивидуална от името на Рушен Риза, който загуби депутатското си място. Самият той обясни, че по същество това също е искане за повторно преброяване на гласовете в 23-те секции в Турция. Третата жалба е от кандидати за народни представители от пропорционалната листа на партията за парламентарния вот. Подателите са от различни многомандатни избирателни райони.

Лютви Местан каза, че основанието за нея е същото като основанието на РЗС за касиране на изборите в Турция, а именно - неподписани избирателни списъци. На въпрос дали жалбите могат да доведат до ново разместване в парламента, Местан коментира, че това ще стане ясно, след като институциите си свършат работата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4954 |20.12.2009 Хамстера работел за Яне Янев, събирал гласове по изборите . 3| 4761 |03.11.2009 Уво за посланиците ни в Турция и САЩ заради изборите . 5| 4620 |21.10.2009 Ако изборите са днес - ГЕРБ със 120 депутати . 2| 4930 |11.10.2009 Г. Кадиев: Хаосът в БСП само ми пречи в изборите за кмет!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads