Реклама / Ads
6| 4437 |01.06.2010 НОВИНИ

ДПС: Парламентът да разследва гафа с матурите

.
ДПС ще предложи в Народното събрание да бъде създадена временна анкетна комисия, която да провери изтичането на информация за матурите по български език и литература.
 


Това обявиха Лютви Местан и Христо Бисеров на пресконференция.


Идеята е да се провери и да се открие истината за криминалния скандал.
Местан изтъкна, че е склонен да вярва на твърденията на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, че арестуваният за изтичането Лефтеров е предпоследното звено от една по-голяма верига.

В партията на Доган обаче са притеснени и от други въпроси - кои са останалите нива от веригата дали, Лефтеров е бил сред петимата, които са имали достъп до темите по литература предварително, ако не е бил сред тези хора от къде е разбрал темите, ще бъдат ли ясни най-сетне имената на всички, които са знаели темите за матурите, и защо въпреки упоритите настоявания не бяха отворени другите два плика с резервните теми.

Важното според ДПС е чия е отговорността - чиновническа или на политическия кабинет на министъра.
Местан посочи, че витаят съмнения че е имало привилегировани, които са знаели предварително темите и би трябвало да са получили по високи оценки.
Това е не просто несправедливо, а грубо нарушаване на права поради факта, че оценката от матурите вече е вход за вузовете, посочи заместникът на Доган.

На този етап ДПС са категорични, че няма да поставят под съмнение резултатите от матурите, целта била да се установи отговорността - дали тя е дисциплинарна, дали деянието е престъпление от общ характер и дали отговорността е политическа.

От ДПС настояват, че е необходимо с проблема да се ангажира не само опозицията, представители на вузовете, които ще са пряко засегнати.

Ако утре идеята на ДПС не за разследваща комисия не мине, от партията ще поискат Комисията по образование и наука да изслуша министър Сергей Игнатов за резултатите от проверката.

ДПС не подминаха и въпросите на премиера Бойко Борисов до медиите дали върху тях е оказван натиск. Хората на Сокола смятат, че натискът върху медиите е нещо, което е много трудно наказуемо и много трудно се признава. Според Бисеров медиите като цяло имат много съществен принос за идването на власт на сегашните управляващи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5728 |23.05.2010 В Асеновград разследват проповядване на фашизъм . 2| 4499 |19.05.2010 Парламентът отсече: Петима в СЕМ . 3| 4648 |13.05.2010 Д. Гяуров разследва тримата нови в МС . 1| 5528 |13.05.2010 Парламентът спретна комисия за "Държавен вестник"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads