Реклама / Ads
1| 4265 |09.04.2015 НОВИНИ

ДПС плашат Москов с традиционния вот на недоверие

.
Mинистърът на здравеопазването д-р Петър Москов Източник: Булфото
ДПС плаши управляващите с вот на недоверие. „По традиция” причината отново би могла да е здравеопазването.
 
Аз не изключвам първият вот на недоверие към правителството, както стана вече традиция, да е по темата за здравеопазването. Това е въпрос на консултации с другите политически сили, каза на брифинг в парламента депутатът Тунчев Кърджалиев от ДПС във връзка с направените от тях предложения за промени между първо и второ четене на Закона за здравното осигуряване.

В началото на годината ДПС обяви, че ще иска вот на недоверие заради ксенофобските изказвания на здравния министър, но тогава никоя от другите партии в опозиция не ги подкрепи. За внасяне на вот на недоверие са нужни 48 подписа, а ДПС има 36 народни представители.

От ДПС са възмутени от предложените от Москов промени в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат болниците да отказват лечение на хора без здравни осигуровки.

От ДПС са внесли предложения към законопроекта между първо и второ четене. Те предвиждат държавният бюджет да поема здравната осигуровка на трайно безработните над 1 г., които са регистрирани в бюрата по труда, като вноската се определя върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се. Това да става след извършване на социална анкета.

Другото предложение е работещ член на семейството да има правото да внася осигуровките на друг член на семейството, който е безработен. Вноската да бъде върху половината от дохода за самоосигуряващо се лице. За втори безработен член на семейството пък работещият да има право да внася осигуровки върху 30% от осигурителния доход за самоосигуряващи се.

„Ако бъде внесен вот на недоверие в сферата на здравеопазването внимателно ще бъдат обсъдени мотивите и ПГ ще вземе решение дали да го подкрепи и как да участва”, се включи по темата и зам.-председателят на БСП Атанас Мерджанов.

По думите му темата за здравеопазването е една от най-сериозните и БСП активно я дискутира. Той коментира, че при предишните разисквания за вот на недоверие за здравеопазване са били по различни причини, но вече няколко месеца са достатъчно време за оценка на работата на министъра, на неговия екип, какво е постигнал и какво не и сега е времето за вот.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4479 |09.04.2015 Московски: Крайна мярка е да закриваме жп линии . 10| 5644 |09.04.2015 Москов натирил 11 шефове на болници . 4| 4250 |08.04.2015 Московски иска 210 млн. лв. за БДЖ . 2| 4310 |07.04.2015 Москов към лекарите: Системата изисква първо да сте търговци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads