Реклама / Ads
10| 5305 |05.03.2013 НОВИНИ

ДПС получава мандат и го връща, идва служебен кабинет

.
Местан и Плевнелиев
Днес е решаващ ден за политическата обстановка в страната. В 14.00 часа президентът Росен Плевнелиев трябва да приеме представител на парламентарната група на Движението за права и свободи (ДПС), за да му връчи мандат за съставяне на кабинет.
 
От ДПС вече обявиха, че ще върнат мандата на държавния глава по примера на ГЕРБ и БСП, които направиха това миналата седмица. Това на практика означава, че остава единствената възможност - държавният глава да пристъпи към създаване на служебен кабинет, разпускане на  парламента и насрочване на извънредни парламентарни избори на 12 май.


Това трябва да се случи днес. Вчера обаче лидерът на ДСБ Иван костов обяви, че ако Плевнелиев пренебрегне ДПС и връчи мандата са „сините”, те няма да го върнат, а ще предприемат съставяне на програмно правителство, което да действа в рамките на настоящия парламент и да изпълнява исканията на протестиращите.

Той поиска също Плевнелиев да направи последен опит да състави програмно правителство, така както искат хората на улицата. „Сините” били готови да поемат управлението на такъв кабинет. Костов дори предлага самият Плевнелиев да определи членовете на програмното правителство, а „сините” да го подкрепят.

От президентството така и не се появи коментар на неочакваното предложение.

„Ако Иван Костов направи кабинет, ние от Атака трябва да преминем към партизански действия и да обявим курс на въоръжена борба”. Това заяви лидерът на националистите Волен Сидеров пред журналисти.
Цинизъм, според него, е точно Костов да предлага подобен вариант, защото именно кабинетът „Костов” бил виновен за колонизирането на икономиката ни. Костов вече е управлявал, знаем какви са поледствията от това и прокуратурата трябва да се заеме с лидера на ДСБ, категоричен е Сидеров.

В същото време лидерът на Атака е против даването на мандат на ДПС. Това било противоконституционно, тъй като в момента се извършвало разследване дали почетния председател на ДПС Ахмед Доган е поръчал убийството на Бойко Борисов. Какво става, ако това се окаже истина, пита Сидеров.

В същото време се оказа, че част от протестиращите също не искат избори, а този парламент да извърши нови промени в току-що приетия Изборен кодекс. Някои от тях опънаха две палатки с цел да не допуснат депутатите да се разпуснат и да си тръгнат. Патовата ситуация може да доведе до нови усложнения, считат политически наблюдатели.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 214| 8903 |04.03.2013 Костов зове Плевнелиев да му даде мандата . 56| 6582 |04.03.2013 Ангел Славчев: Получаваме заплахи за убийства . 14| 6418 |28.02.2013 Изненада! Росен Плевнелиев отложи мандата на ДПС . 39| 6367 |22.02.2013 Сидеров дава мандата на протестиращите да направят кабинет, ако го получи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads