Реклама / Ads
10| 4927 |08.09.2010 НОВИНИ

ДПС прати България на съд в Страсбург

.
За пръв път в последните 20 години резултатите от парламентарния вот ще влязат в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.
 
ДПС изпълни заканата си и е пратило жалба до съда, с която оспорва окончателните резултати от изборите за НС през 2009 г. Това съобщили пред "Сега" източници от ръководството на партията.

Според адвокат Михаил Екимджиев, който има солидна практика в съда по човешки права, движението на Ахмед Доган може да претендира за морални вреди за депутатите, чийто избор е бил отменен, както и за цялата партия. Той обясни, че сумите, които се присъждат в такива случаи, са от порядъка на 10 000 евро.

Екимджиев не се ангажира дали би имало някакви политически последствия от евентуално решение на съда в полза на ДПС, а делата се бавят 6-7 години. Самият той е бил канен за адвокат по делото, но е отказал.

Поводът за жалбата на ДПС е, че на 2 април Конституционният съд (КС) отказа да образува дело по искане на движението. Партията на Ахмед Доган се разгневи от разместването на мандатите, до което се стигна след дело, заведено от РЗС. Според новото разпределение ДПС загуби един депутат, а ГЕРБ прибави. Аргументът на конституционните съдии бе, че вещи лица са открили проблеми с неподписани протоколи в 23 секции в Турция. В тях са подадени над 18 хил. гласа, които бяха обявени за недействителни. От ДПС заявиха, че за тях решението на съда е нов окончателен резултат от вота и ще го оспорват. Хората на Доган отправиха искане за дело, в рамките на което бюлетините от спорните секции да се преброят отново, което обаче съдът не уважи. От ръководството на движението тогава заявиха, че са очаквали КС да образува дело така, както е постъпил след жалбата на РЗС.

Жалбата до Страсбург е мотивирана с текстовете на чл. 6 и чл. 13 от Конвенцията за правата на човека. Първият регламентира правото на справедлив съдебен процес, по време на който всеки може да се защитава лично или да ползва адвокат. Според чл. 13 "всеки, чиито права са нарушени, има право на ефикасни правни средства за тяхната защита пред националните власти, дори ако нарушението е извършено от лица, действащи при упражняване на служебни функции". Още докато вървеше делото, заведено от РЗС, от партията на Доган се оплакваха, че позицията им не е била изслушана от съда, с което на практика им е отказано правото на защита. Според тях КС е нарушил правото им на справедлив съдебен процес. Юристите в движението се позовават и на чл. 3 от протокол 1 към конвенцията. Той гласи, че "договарящите се страни се задължават да провеждат свободни избори при условия, осигуряващи свободното изразяване на мнението на народа". В ДПС смятат, че обявяването за недействителни на 18-те хил. гласа от Турция само заради това, че протоколите не са подписани, нарушава правото на свободно изразяване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 10228 |05.09.2010 Шегичка – фенове на Ф1 пратили имейл на „шейховете” . 28| 7607 |05.09.2010 Г. Лозанов: "Булсатком" може да бъдат наказани заради мача Англия - България . 1| 4735 |04.09.2010 Брокер инсценира грабеж, прати МВР за зелен хайвер . 29| 6129 |01.09.2010 "Лилипут" прати министър във "фризера" на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads