Реклама / Ads
16| 4996 |13.01.2011 НОВИНИ

ДПС пред драматичен избор

.
Касим Дал
Касим Дал постави ДПС на кръстопът и пред драматичен избор - да предпочете неговата линия или да остане с Ахмед Доган, но в изолация.
 

Единственият политик в партията, чието влияние наблюдатели съизмерват с това на несменяемия лидер, вчера напусна оперативното ръководство, пише Дневник. Заедно с оставката си от Централното оперативно бюро (ЦОБ), Дал изпрати и обръщение до местните структури с остри критики лично към Доган, когото смята отговорен за изчезването на "каузата ДПС" и заместването й с лични каузи за бързо материално обогатяване. Макар първо да изразиха изненада от новината, от оперативното ръководство на партията побързаха да заподозрат Дал, че подмолно иска да прави паралелни организации. "Отдавна вървяха приказки, че Касим Дал обикаля по структурите, обявява как ще създава нови паралелни партийни структури и търси хора, които са недоволни. Но аз до този момент смятах, че са слухове и интриги. Оказва се, че може би не съм бил съвсем прав", беше първият коментар на говорителя Камен Костадинов.

"Искам до вас да достигне ясното послание, че тези и всички мои бъдещи действия не може и не бива да са повод за разцепление или противопоставяне в партията", обръща се Касим Дал към хората из страната. Заявява също, че никога не е имал и няма амбиции към лидерското място. Обяснява постъпката си с това, че вече не може да мълчи и е крайно време за дебат за бъдещето на ДПС, което е в "тежък вътрешнопартиен колапс и небивала изолация". Такъв дебат той се надявал да има в Централния съвет на формацията, но Доган не свикал такова заседание последната година. Малко преди нова година близки до Дал неофициално говореха, че той има намерение да излезе от оперативното ръководство, тъй като от години е в противоречие с хората, които в момента са в ЦОБ - Лютви Местан, Емел Етем, Христо Бисеров, Камен Костадинов.

Искал да предизвика дискусия за бъдещето на партия в разширеното ръководство - Централния съвет, с надеждата, че ще намери подкрепа срещу сегашната линия. След напразно чакане Дал не издържал и предприел стъпката, обясняват политици. Според тях той не е можел още дълго да отлага хода си заради предстоящите наесен местни и президентски избори, тъй като катаклизми в партията биха отнели от силата й и тогава вината щеше да бъде стоварена върху Дал, който отговаряше за структурите. Това е най-честото обяснение защо сега се стигна до оставка. Дал не за първи път критикува състоянието на ДПС, но за първи път обвинява и предизвиква Доган. В интервю за "Дневник" в началото на 2008 г. той заяви: "Някои хора в ДПС се самозабравиха" и обясни, че очаква лидерът му да вземе мерки. Сега: "Примерът, който получихме от човека на най-висок пост в партията да се използват безскрупулно властта и хората като употребени салфетки е най-лошото, което можеше да се случи на партията".

За промяната в поведението на Дал допренесе поведението на Ахмед Доган след самоубийството на секретаря му Ахмед Емин. Тогава лидерът на ДПС заяви, че Емин не е бил нещо повече от "мъжка секретарка". А Емин е бил доведен в централата от Дал. По-късно депутати допуснаха, че Дал е снет от зам.-председателския пост на партията и заради този случай. Високопоставени политици в ДПС вчера коментираха, че каквато и да е причината, оставката на Дал е била въпрос на време именно заради противоречията му със сегашните приближени до Доган. Някои от тях смятат, че напускането може да е "част от играта" на Касим Дал - новото ръководство да не успее за оставащите месеци да стегне редиците за местните и президентските избори, да се усети колко е незаменим и тогава той "да се върне на бял кон".

Разпространено е и мнението, че Дал ще спази думите си и няма да цепи и дублира партията. Не обаче така мислят опонентите му в ръководството, които неофициално разказват за обиколки на Дал в 3-4 района по време на новогодишните празници. Хората оставали с впечатление, че има намерение да прави нещо "алтернативно". Касим Дал отрече вчера подобни намерения и обяви, че остава в Централния съвет на ДПС - разширеното партийно ръководство, както и народен представител. Малко след новината за оставката Камен Костадинов и Емел Етем се събраха в кабинета на зам.-председателя на парламента и заместник на Доган Христо Бисеров. Засега не е ясно какъв ще е ответният отговор на ръководството на ДПС. Никой не се наема да прогнозира дали, кога и как Доган ще реагира, но всички припомнят, че досега той е успявал да се разправи с всеки осмелил се да оспорва властта му. Гюнер Тахир, Осман Октай, Мехмед Дикме загубиха позиции и изпаднаха в политическо забвение.

Дал е с много повече влияние и възможности обаче. Той "държи" няколко района, има влияние в парламентарната група, както и съмишленици в ръководството. Затова в ДПС гадаят дали ще има опит за изгонване на Дал. Уставът дава възможност за изключване при превишаване на правомощия, злепоставянe на ДПС, "създаване на условия за разкол и фракционизъм, застрашаващи целостта на партията и ръководните и органи". Решението за изключване се взима или от местната организация, в която лицето членува или от висшестоящ орган (какъвто например е Централното оперативно бюро).

В партията разсъждават и над въпроса дали крайни мерки срещу Дал няма да навредят още повече на имиджа на ДПС не само в България, но и в чужбина. Като аргумент се посочват сериозните връзки с официалните власти в Турция, което пролича, когато турският премиер Ердоган при посещението си в София се видя с него и отказа разговор с Доган. Освен това Дал е и по-приемлив партньор от Ахмед Доган за парламентарните партии. Още при първите сигнали за разрив между Доган и Дал депутати и от ляво, и от дясно дадоха да се разбере, че симпатизират на дългогодишния "втори" в ДПС. В ръководството на партията пък говорят за добри отношения между Дал и "хора на върха в ГЕРБ" и дори говореха за неформално споразумение управляващите да подкрепят евентуални кандидати на Касим Дал в смесените региони. (Дневник)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 92| 6002 |12.01.2011 Социолози: Борисов печели от раз нови избори . 18| 5050 |09.01.2011 Т. Безлов: Цветанов е мишена заради изборите . 3| 4682 |05.01.2011 950 лв е максималния размер за избор на екип . 35| 5312 |03.01.2011 Президентът наложи вето на Изборния кодекс, но подкрепи спецсъда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads