Реклама / Ads
5| 5870 |28.12.2013 НОВИНИ

ДПС ще брани тютюнопроизводителите от изкупвачите

.
Народни представители от ДПС подготвят законопроект за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.„Предвижда се да се възстанови регистърът на тютюнопроизводителите. Ще се изработят и механизми, които да защитят правата на стопаните пред фирмите –изкупвачи. В момента няма срокове за изкупуване на продукцията, не са определени и минимални гарантирани цени по сортове и групи тютюн", обясни депутатът от Кърджали Ердинч Хайрула.
 

По думите му промените ще се обсъждат със сдруженията на тютюнопроизводители като се вземат под внимание техните предложения. Вече са проведени и няколко срещи с министъра на земеделието и храните Димитър Греков. Ердинч Хайрула уточни, че със законопроекта за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия не се цели връщането на лицензионния режим, а да има повече справедливост за тютюнопроизводителите.

„Вече е краят на декември, а още изкупната кампания не е стартирала, продукцията на хората се похабява. Ттютюнопроизводството е отрасъл, на който разчитат стотици хиляди души", уточни депутатът от ДПС.

Според него либерализацията на пазара на тютюна не е довела до очакваните резултати, затова е нужно да има държавно регулиране в този важен отрасъл.

В момента само една фирма изкупува продукция в Кърджалийско. В региона на Кирковско работят две комисии на „Булгартабак –София", а другите търговци още не се появили на пазара."Неангажирането с точна дата и забавянето на кампанията създава напрежението сред стопаните", коментира Сали Рамадан, кмет на община Кирково. Той заяви, че тазгодишната реколта е по –добро качество, а произведеният тютюн в района е близо 2 хиляди и 800 тона.

Сали Рамадан съобщи, че сделката с гръцката фирма, решила да инвестира в изграждането на тютюнева фабрика в Подкова, вече е финализирана.„Договорът е подписан, гърците платиха цялата сума за терена от 30 дка. След нова година почват проектиране на цеха и до края на 2014 г. обещават да бъде готов. Надавам се, че фабриката в Подкова ще заработи още следващата година и ще създаде 50-60 нови работни места", каза кметът на граничната община, която е най –големият производител на ориенталски тютюн в страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6565 |26.12.2013 Забраниха строежите в Банско временно . 7| 5486 |20.12.2013 Народното събрание приключва годината . 24| 6430 |13.12.2013 БСП загърби интернационализма, брани националния интерес . 46| 11772 |10.12.2013 Деница Гаджева като Раймонда Диен; брани Сидеров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads