Реклама / Ads
36| 4824 |08.10.2010 НОВИНИ

ДПС скочи срещу ДАНС, пита кой е Бен Ладен

.
ДПС заяви, че ще се противопостави на всякакви опити да се дамгосва с радикализъм единствено и само мюсюлманската религиозна общност в България.
 

Това се казва в декларация на парламентарната група на партията на Доган по повод операцията на МВР и ДАНС в района на Смолян, Велинград и Гоце Делчев, при която от домовете на имами беше иззета литературата по подозрение, че изповядва радикален ислям.

Вчера от прокуратурата дори заявиха, че главният ръководител на българския клон на ислямистката организация "Ал Уакф Ал Ислями" е ходжата на Сърница Саид Мутлу.

По думите на Имамов акцията е предизвикала тревога сред хората не само в населените места и районите, но и в цялата мюсюлманска област.

"Извършваните периодично акции на специализираните органи за търсене на радикален ислям и терористи в България, предимно в Родопите, завършват винаги без конкретен и ясен резултат", посочи Имамов.

Той допълни, че по тази причина мюсюлманите в страната ги приемат като опит за сплашване или за постигане на други, най-вече политически цели.

"В конкретния случай мюсюлманската общност има сериозни съмнения, че тези акции имат за цел да елиминират онези мюсюлмански духовници, които са против възстановяването на очевидно удобния за управляващите Недим Генджев като главен мюфтия на България, който е бил избран на някаква съмнителна конференция преди 15 години", заяви още народният представител.

Имамов посочи, че в САЩ след събитията от 11 септември 2001 г. специалните служби са направили две незабавни стъпки - назовали са Осама бин Ладен като терорист и Ал Кайда, и не са допуснали "мюсюлманската общност да понесе колективната вина за действията на шайка фундаменталисти".
"Нашите специализирани органи трябва да назоват името на българския Бин Ладен, ако изобщо има такъв. Мюсюлманската общност у нас многократно е заявявала, че традиционният ислям в България е чужд на радикализма", добави Имамов.

По думите му всеки опит за неясни, размити, недоказани колективни обвинения във фундаментализъм, създават тревожно и опасно за обединението на българската нация усещане, че в тази страна мюсюлманите са приемани като чужденци.

Междувременно от РЗС определиха като провал операцията на ДАНС в Родопите и Благоевградско, предаде БНР. Лидерът на партията Яне Янев припомни, че от РЗС са огласили девет официални скандала заради радикален ислям у нас. Текът и прокурорски преписки, има и обжалване на вече изготвени постановления от окръжните прокуратури.
“Защо ДАНС към момента нищо не разкри по отношение на фондациите, които финансират определени духовници, които разпространяват и изпращат уж под формата на екскурзия в Саудитска Арабия млади българи, които се връщат с манталитет на талибани?“, заяви той.

Янев посочи още, че около 30 процента от джамиите у нас са построени с незаконни средства.
“Не са от България и влизат точно от такива крайни радикални огнища от Саудитска Арабия и определени части на съседна Турция“, добави той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4678 |08.10.2010 К. Пенчев: Атаките срещу мен бяха, за да не ме изберат . 4| 4529 |05.10.2010 Нашенци продавали бебета в Гърция срещу 5000 евро . 2| 4655 |05.10.2010 Съдийски гаф превърна във фарс делото срещу Баретата . 2| 5270 |23.09.2010 Съдиите с евтини имоти зад атаката срещу Пенчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads