Реклама / Ads
4| 5696 |08.03.2018 НОВИНИ

Драгомир Стойнев: Ако бях министър, щях да купя ЧЕЗ

.
Източник: БГНЕС
Жалко е, че управляващите превърнаха трибуната на Народното събрание в място, от което се сипят фалшиви новини, като декларацията на Спас Гърневски. Народните представители от управляващото мнозинство се радват и стискат ръката на човек за една откровена простащина. За да се напише една новина (че БСП стои зад сделката с ЧЕЗ), най-малкото трябва да се провери.
 
От мотивирането на народни представители да говорят по този начин не страда опозицията, а целият парламент. Няма как да се има доверие, когато за най-малкото нещо – чуто-недочуто, разбрано-неразбрано, управляващите са готови да стигнат дъното. Трибуната на парламента е свещена. Жалко е, че я използват по този начин и я превърнаха в една селска седянка и всеки може да говори, каквото си иска. Това заяви депутатът Драгомир Стойнев.

"Ако докато бях министър, ЧЕЗ се продаваше, държавата щеше да го купи. Не с национализация, както управляващите се опитват да плашат хората, а изцяло на пазарен принцип – държавата влиза в икономиката, съревновава се с частните компании, ако се продава. Ако не се продава, нищо не можем да направим, както ЕНЕРГО-ПРО, ЕВН не продават", каза Стойнев.

И продължи: Смятаме, че държавата трябва да гарантира сигурност в определени сфери. Ако през 2013-2014 г. имаше официална оферта и официални разговори, досега щяха да ги извадят от самото министерство. Да не се поддаваме на слухове и манипулации, с които да се захранва любопитството на хората за един проблем, който е съществен. Няма да навлизам в дълбочината на проблема, защото вярвам, че българската държава, независимо кое е правителството и българските парламенти, които са били от 2004 до сега, са вършили своята работа в името на справедливостта за своите граждани.

Проблемът е друг – вчера зам.-министърът на финансите на Чехия заявява, че той не е изпращал никакъв документ до българската държава. Как тогава достига този документ до кабинета на министър-председателя? Министър-председателят  на Чехия се разграничава от нашия министър-председател. Зам.-министърът на финансите изцяло се разграничава от думите на министър-председателя. Кой тогава не казва истината? Да не кажа други думи, от уважение към тази институция и колегите ми. Българският народ трябва да знае, защото през 2016-2017 година, според г-н Плескач, е имало конкретни разговори. Защо тогава държавата не се е намесила? Това не отговаря на икономическата визия на управляващите. Нека имаме спор по идеологии, но не и спор по клевети. Не приемаме този договор да има клауза, по която бъдещият купувач на ЧЕЗ да сътрудничи срещу България в арбитража. Къде се намирате? Откъде-накъде? И как така една жена, като Гинка Върбакова, се съгласява на подобна клауза. Кой е този българин, който се съгласява на подобна клауза? ГЕРБ трябва да дадат отговор, защото година и половина – две, откакто е стартирала процедурата, те управляват.

Каква е визията на БСП? БСП многократно е заявявала, че ние сме за подобен род сделка, но или държавата изцяло изкупува ЧЕЗ, или държавата не участва. Това, което правят управляващите в момента е скандално. Тяхната цел е да затворят сделката. Защото държавата, влизайки в тази сделка, тя де факто привлича финансиране. Тази сделка в момента не може да бъде затворена поради огромния скандал. Но влизайки в сделката, ГЕРБ казват пред международните инвеститори, пред финансовите пазари, които само това чакат - държавата да бъде част от тази сделка дори и миноритарно. Те казват – елате, финансирайте, държавата стои зад тази сделка.

Второто, което е скандално – ГЕРБ изчистват образа на Гинка Върбакова. Коя е Гинка Върбакова? Не я познавам тази жена. А държавата, влизайки макар и с малък дял, казва, че Гинка Върбакова е чиста и на финансовите пазари може да се финансира тази сделка, защото държавата стои зад нея. За нас това е изцяло неприемливо. Държавата трябва да се върне в икономиката като пазарен играч. Държавните и общински предприятия да работят на пазарен принцип и да се съревновават. Тогава капиталът ще остава тук, а няма да храни чешките пенсионери. Това е разликата между нас и ГЕРБ. Това е нашата визия в този нов свят, който се променя. Не казвам, че трябва ГЕРБ да я харесват. Те може да имат тотално различна визия, но тази неолиберална визия търпи пълен погром навсякъде. Трябва да се дадат конкретни отговори. Държавата пази ли гърба на Гинка Върбакова? Искаме този отговор, колкото се може по-скоро. Държавата ще бъде ли гарант на интересите на Гинка Върбакова? Тези отговори трябва да дадем на обществото, защото хората са притеснени. ГЕРБ да не злоупотребяват с неща, които са притеснителни и в интерес на българската държава. Няма да има политик, от страна на БСП, който ще си позволи да постави над интереса на българската държава личния си или партийния интерес. Това, което правят ГЕРБ в момента, е точно това, опитвайки се да бягат. Тук няма печеливши и губещи. Тук има интерес на България. Този интерес на България трябва да го браним ние, защото ние сме български народни представители. Ние браним интереса на българските граждани, а не сме дошли тук да говорим клевети, да хулим, обиждаме, а в същото време управляващите да ръкопляскат на подобни изказвания. Срам е, че ГЕРБ още не са разбрали за какво са в тази зала и за какво се борят и защитават. БСП го показа най-отговорно – искаме отговори. Нормално е да задаваме въпроси.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4419 |08.02.2018 Драгомир Стойнев: Прокуратурата се използва за репресия срещу политически опоненти . 7| 4130 |17.01.2018 Драгомир Стойнев: Много е важно вредният мандат на ГЕРБ да бъде преустановен . 2| 4246 |14.01.2018 Драгомир Стойнев: Шизофренично е Цветанов и Цачева да казват – ние искаме втори лифт . 0| 4934 |28.11.2017 36 души са арестувани, сред които ексминистър, за боя на Заев на 27 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads