Реклама / Ads
43| 6743 |05.09.2013 НОВИНИ

Драгомир Стойнев: Възможно е "шоково поскъпване" на тока

.
Пълен анализ за проблемите в електроенергетиката, газоснабдяването и възобновяемите източници, за състоянието на договорите в енергетиката и за причините отрасълът да е в настоящата криза ще трябва да изготви и представи пред парламента до три месеца, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.
 

Дефицити и дългове в минало и сегашно време. От разменените реплики стана ясно, че сегашният дефицит в системата от 2 млрд. лв. може да нарасне с още 1 млрд. лв., ако не се вземат мерки за компенсиране на разликата в цената на тока от възобновяемите енергийни източници и тарифите, по които се продава на бита. Такива обаче се очертават най-рано в края на май догодина, когато трябва да се разработи новата енергийна стратегия, и не е ясно дали ще може да заработят преди регулаторния период за определяне на цените на тока за бита и производители и доставчици на ток. До девет месеца той ще трябва да разработи и проект за нови стратегии за развитие на енергетиката и за енергийната ефективност до 2020 г., с които да се „ребалансира“ секторът, да посочи дали ще се закриват мощности и да каже, по думите на Стойнев, „край на различните интереси в енергетиката и системата да започне да работи за хората и за бизнеса“.

Цитирани бяха множество познати вече числа за печалби и загуби на държавните енергийни дружества – изкуствени или истински, употребени от съответната политическа сила по удобен за нея начин. Констатирайки катастрофичното състояние на държавната енергетика, нито сегашните, нито предишните управляващи поставиха под съмнение популиските си решения за намаление на цената на тока – веднъж през март (при ГЕРБ, под натиска на протести) и втори път през юли, когато и новата власт реши да печели народната любов с „евтин“ ток.

Дългосрочните задачи на министър Стойнев бяха възложени в момент, когато около сградата на Народното събрание хиляди протестиращи отново искаха оставката на правителство и предсрочни избори до края на годината. Общата задлъжнялост на дружествата на „Българския енергиен холдинг“ в момента надхвърля 5 млрд. лв., голяма част от които обаче са междуфирмени и на практика групата е изпаднала в „кръстосани фалити“, по думите на председателя на енергийната парламентарна комисия Рамадан Аталай от ДПС. Той предложи „да се помисли как да се регулира ръстът на ВЕИ и да се поиска от Европейската комисия отлагане на ангажимента на страната ни за 16 на сто дял зелена енергия“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5531 |02.09.2013 Драгомир Стойнев: Образованието трябва да отговаря на нуждите на бизнеса . 13| 5837 |09.08.2013 Драгомир Стойнев: Няма да позволя миньорите да гинат в мините . 10| 5099 |07.08.2013 Стойнев: Няма да има съкращения на миньори . 13| 5216 |02.08.2013 Др. Стойнев: Енергетиката на България е в изключително тежко състояние

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads