Реклама / Ads
30| 5961 |31.01.2014 НОВИНИ

Драгомир Стойнев зове: ЕС да не се меси в енергийния микс на държавите-членки

.
Българският министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев защити проекта „Южен поток” и правото на държавите-членки да определят енергийния си микс пред свои колеги от девет европейски държави по време на втората министерска конференция „Приятели на индустрията”, която се проведе в италианската столица Рим, съобщи пресцентърът на ведомството му.
 

 

„Проекти като „Южен поток” са важни за осигуряване сигурността на доставките на природен газ за Югоизточна Европа. Изграждането на газопровода ще стимулира икономическия растеж като създаде хиляди работни места и възможности за развитие в региона”, посочи Стойнев в словото си в панела „Енергетиката – инструмент за развитие и растеж”.

 

Българският министър посочи сигурността на енергийните доставки като ключов фактор за гарантиране ръста и конкурентоспособността на европейската икономика.

Той предупреди за риск от делокализацията на европейската индустрия при прилагане на нови предложения от ЕК в рамката за енергетика и климат до 2030 г.

Според него на държавите-членки на Европейския съюз трябва да бъде предоставена възможност сами да определят енергийния си микс, така че енергията да е на достъпни цени и доставките да са гарантирани. „По този начин ще се осигури и конкурентоспособност на европейските производители. Един от инструментите за постигане на тези цели е единният енергиен пазар в общността. Неговото завършване и функциониране зависи от изграждането на съответната енергийна инфраструктура”, коментира Стойнев. „Ето защо навременното изпълнение на общите проекти е от първостепенно значение”, заключи той.

Според българския министър е необходимо да се преразгледат и схемите за подпомагане на възобновяемите източници на енергия, тъй като в момента те повишават цените на електроенергията. Приоритетно трябва да е и изграждането на нови електропроводи и подобряване състоянието на националните електропреносни мрежи, за да се намалят загубите от пренос и разпределение, определи още българският представител.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5949 |23.01.2014 Стойнев: Защо ГЕРБ промени мнението си за "Белене"? . 19| 5282 |17.01.2014 Др. Стойнев "нагази" президента, дебалансирал енергийната система . 17| 5915 |11.01.2014 Драгомир Стойнев: За първи път осигурените и заетите лица са равен брой . 14| 5129 |09.01.2014 Министър Стойнев: Бизнесът е внесъл рекорден ДДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads