Реклама / Ads
9| 5126 |01.11.2019 НОВИНИ

Драконовски закон за контрол върху интернет влезе в сила в Руската федерация

.
Източник: carikatura.ru
Днес в Русия влиза в сила законът за ”суверенен интернет”, изолиран от големите световни сървъри. Проектът му предизвика опасения и съпротива сред правозащитниците, според които въвежда прекомерен контрол на властниците върху социалните мрежи.
 

Законът предвижда създаване на инфраструктура, която уж трябвало да осигури работата на руските интернет ресурси, в случай че местните оператори изгубят възможността да се свързват с интернет сървърите в чужбина, предаде БТА.

 

Руските интернет доставчици ще трябва да се уверят, че на мрежите им са инсталирани "технически средства", осигуряващи "централизиран контрол върху трафика", за да бъдат парирани "евентуални заплахи".

 

Законът остро бе критикуван като опит за контрол върху интернет и дори за постепенно изолиране на руския сектор от световната мрежа, който остана едно от последните свободни пространства за опозицията и за критиците на руските управници.

 

"Сега правителството може пряко да цензурира съдържанието или дори да превърне руския интернет в затворена система, без да осведоми хората какво прави и защо го прави", заяви в комюнике "Хюман райтс уоч".

 

Законът, срещу който се вдигнаха на протести десетки хиляди руснаци, "поставя в опасност правото на свобода на словото и правото на онлайн информация на хората в Русия" и отваря път към "масово следене". В общо комюнике редица правозащитни организации заявиха, че се страхуват от нови ограничения за и без това осакатените медийни свободи в Русия.

 

Кремъл обаче заявява, че няма намерение да гради местно подобие на китайската "Велика информационна стена" и желанието му е само "да защитава" руския интернет.

Законът бе критикуван и с оглед на значителните разходи, с които ще натовари руските интернет оператори, някои от които може да фалират.

 

През последните години руските власти постоянно затягат контрола върху националния сектор от интернет, като блокират съдържание и цели сайтове, свързани с опозицията. Бяха притиснати и забранени мрежи в интернет, отказали да сътрудничат на кремълската пропаганда: видеоплатформата "Дейлимоушън", социалната мрежа "Линктин" и комуникационното приложение "Телеграм".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3913 |29.10.2019 Велосипедна блокада настоява за законови промени . 0| 3927 |29.10.2019 Колоездачи протестират пред Министерския съвет с искане за законови промени . 14| 5232 |27.10.2019 Борисов отговори на Радев: Когато говориш за върховенството на закона - трябва да го спазваш . 2| 4176 |26.10.2019 Проверка разкри 360 лица регистрирани в нарушение на закона в Кресна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads