Реклама / Ads
2| 3808 |21.11.2018 НОВИНИ

Драмите в ”Обединените патриоти” няма да свършат, смята политолог

.
Стойчо Стойчев
Драмите в ”Обединените патриоти” няма да свършат с вчерашния ден. Не можем да бъдем категорични в нищо в тези коалиционни отношения и, разбира се, с тях драмите няма да се изчерпят в малката коалиция и оттам в голямата. Това коментира политологът Стойчо Стойчев по повод актуалните събития.
 

"Засега това, което наблюдаваме, е, че НФСБ остава в рамките на коалицията Обединени патриоти и разговорите не се въртят около това кой де факто ще бъде или не вицепремиер в правителството, а по-скоро какъв ще бъде балансът на депутатите в парламента – дали "Атака" ще имат сега 7 депутати, а НФСБ – 8, или обратно. Това са основните разпри и, разбира се, кой ще бъде водач на листата на Обединените патриоти, ако те все пак решат да се явят заедно на евроизборите догодина.", смята Стойчев.

 

Политологът коментира и мълчанието на Волен Сидеров. "Ако съдим от досегашното му поведение, още днес, наистина или утре, или в рамките на седмицата ще видим нова порция атаки по отношение на неговите коалиционни партньори. В момента г-н Сидеров се цели към евродепутатския мандат, така че арсеналът му от средства е доста богат и той, предполагам, ще използва най-различни прийоми, за да успее. Тук не става въпрос толкова за мълчание, колкото за някакъв вид спокойствие в рамките на коалиционните отношения. Смятам че дори да бъде обявен за водач на листата, той няма да бъде токова и спокоен в това, тъй като знаете, че с преференциите, освен ако разбира се парламентът не ги премахне о изборите догодина, с преференциите не е ясно дали ще стане все пак евродепутат, дори да бъде водач на листа."

Стойчев коментира и как ще се развият нещата в НФСБ с оглед на идеята Мариана Николова да заеме вицепремиерския пост:

 

"В рамките на Обединен патриоти, особено когато говорим за "Атака" и за НФСБ, можем да кажем, че партиите са функция на техните лидери. Така че какво им харесва или не на колегите на Валери Симеонов в неговата парламентарна група не толкова от значение, важното е какво той в крайна сметка ще вземе за решение и пак казвам, тук водещо е не толкова личността на кандидата да заеме вицепремиерския пост, колкото сметките. В крайна сметка ако някой от действащите депутатите на НФСБ стане вицепремиер, това означава, че не негово място ще дойде друг депутат от "Обединени патриоти" или от ВМРО, или от "Атака". Така че тук сметките по-скоро склонят към това да се избере човек, който няма да оваканти депутатско място и по този начин НФСБ ще запазва своя брой депутати в парламента и дори, както се очертава към, момента, ще го разшири.

 

Дори едно депутатско място в момента е важно, когато виждаме, че мнозинството трудно скрепява кворума в Народното събрание, че коалицията като цяло се крепи действително на няколко депутата. Затова дори едно депутатско място в тези сметки е важно, защото това дава в ръцете или на Волен Сидеров, или съответно на Валери Симеонов по-голям инструмент, с който да преследват своите искания. Според мен основната новина от всичките тези неща, които видяхме през последните ден-два, е, че в крайна сметка НФСБ остава в управляващата коалиция, което в крайна сметка беше и основната въпросителна.", смята Стойчо Стойчев.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3692 |23.10.2018 Волен Сидеров не отиде на коалицонния съвет на ”Обединени патриоти” . 3| 3517 |15.10.2018 Коалиционният съвет на ГЕРБ и ”Обединени патриоти” не се състоя . 2| 4334 |09.05.2018 Обединението на ”опитомените патриоти” е една бутафория, смята В. Енчев . 7| 6588 |19.02.2018 Без ”Обединени патриоти” на следващите избори?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads