Реклама / Ads
5| 5400 |14.10.2008 НОВИНИ

Ив. Драшков: Нямам нищо общо с делото "Галерия"

.
Това обяви бившият зам.-шеф на ДАНС, който не бил разпореждал делото, не бил давал насоки за работа по него, не бил подписвал и искания за контрол над телефоните.
 

 

Абсолютно нищо общо нямам с информационно дело "Галерия", обяви по НТВ бившият заместник-директор на Държавна агенция „Национална сигурност" Иван Драшков, който не искал да се оправдава, а да защити честта на работилите по случая. Той каза, че за образуването на това дело не е човекът, който може да нарежда на г-н Писанчев, следователно излизало, че трябва да го е направил председателят на агенцията.

Драшков разказа, че през лятото председателят на ДАНС Петко Сертов вероятно е разпоредил делото, защото бил притеснен, че от агенцията изтичала вътрешна информация, вкл. и за срещи с водещи журналисти в неговия кабинет. Говорено било основно за вътрешна информация, а в последващ разговор станало дума и за класифицирана. "Нашите служби са много чувствителни, ние приемаме, че началото на изтичане на вътрешна информация може да предположи изтичане и на класифицирана", оповести дословно Драшков. Подписването за даване разрешение за разпечатки за подслушване се правeло само от председателя и зам.-председателя на ДАНС. Той самият обаче не бил разпореждал делото, не бил давал насоки за работа по него, не бил подписвал и искания за контрол над телефоните. Драшков не знае, дали някой друг е бил упълномощен от председателя на агенцията Петко Сертов да подписва искания за използване на СРС-та. Можело просто да се види кой го е разпоредил и кой е давал насоки за работа. С това дело нямам нищо общо, силно подчерта Драшков. Вероятно делото все пак е билорегистрирано, докато Драшков е замествал Петко Сертов по време на отпуската му, но подробностите за него Драшков научил от медиите.

Подписката срещу Татяна Дончева, под която са се подписали 323-ма служители в ДАНС, била плод на много дълъг процес, но в нея нямало никакви политически моменти, и всъщност това не било подписка, а обръщение до председателя на НС с копие до други институции. В подписката се казвало, че изнасянето на информация кои лица са били обект на интерес заради разпечатки на телефоните им, е вече изнасяне на класифицирана информация. Писмото с искане за слушане на телефоните било с гриф "Поверително", разрешението за него - също, следователно ставало дума за изнасяне на поверителна информация. Защо трябваше да бъде уведомявана г-жа Дончева и г-н Чобанов, че са им правени разпечатки - от там започна всичко, каза Драшков, който отрече да е инициирал тази подписката , която била свързана с правенето на разпечатки на депутати и други лица.

Той добави, че в решението за неговото освобождаване няма реални мотиви и всъщност бил направен недостоен опит да се хвърли недостойна сянка върху ДАНС и бившата НСС, които имали принос за стартирането на агенцията. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5225 |14.10.2008 Ив. Костов: Първанов и Станишев са неспасяемо отговорни . 3| 4855 |13.10.2008 Отбелязахме Европейския ден за пътна безопасност . 23| 4813 |13.10.2008 Изчезна урната с подписката за уволнение на правителството . 4| 4922 |13.10.2008 Откриха ремонтирания бул. "Христо Ботев", почват и "Стамболийски"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads