Реклама / Ads
15| 8502 |08.07.2009 НОВИНИ

Другарче на Станишев гушна предизборно 300 декара край морето

.
Банев и Станишев
Апетитният парцел е на самия морски бряг, но незабавно е бил продаден от новия собственик. Държавата е ощетена за милиони, прокуратурата и Агенцията по горите нехаят за далаверата. Миналото лято премиерът почива на яхтата на Николай Банев, придобил горския масив.
 

Соченият за български олигарх Николай Банев е придобил по скандален начин 300 дка гора на първа линия край морето. Това разкри експертът на ГЕРБ Мирослав Найденов по БНТ. Той е спряган за нов министър на земеделието в новото правителство на Бойко Борисов. Сладката далавера е станала само месец преди изборите за национален парламент. Областният управител на Добрич, Ердинч Хаджиев, който е от квотата на ДПС, е извадил от държавния горски фонд и е деактувал 300 дка гора, която на 16 юни с нотариален акт е предадена на Ваканционен клуб „Русалка”, собственост на Николай Банев.

Формално поводът за далаверата е стар приватизационен договор. Банев е бил собственик на стари постройки, а по-късно му е предадена и земята под тях. Според Найденов, само с един подпис ценен горски фонд е преминал по съмнителен начин в частни ръце. По-скандалното обаче е, че броени дни след предаването на земята Банев е успял да я продаде. Предполага се, че щетите за държавата възлизат на милиони, тъй като апетитният терен граничи с морския бряг.

До сега Държавната агенция по горите не е реагирала и не е поискала преразглеждане на съмнителната сделка. Прокуратурата също не е предприела никакви стъпки, за да защити държавния интерес. От ГЕРБ предполагат, че Агенцията участва също в грабителската схема, а освен това Банев вероятно е имал благословията от най-високо ниво. Мирослав Найденов смята, че част от парите от продажбата на гората са отишли за финансиране на черната предизборна кампания на БСП и ДПС.

Николай Банев придоби „Русалка” по време на масовата приватизация, чрез приватизационния си фонд АКБ „Форес”. Той е близък до президента Георги Първанов, а миналото лято папарак на национален седмичник улови премиера Сергей Станишев да отмаря на яхтата на олигарха.

Банев е известен и с манията си към луксозните автомобили. Заедно с третата си съпруга Евгения предизвикаха светски шум, след като за сватбеното им тържество пристигна лично Джо Кокър, за да пее на гостите. Преди време пък милионерът стана собственик на футболен клуб "Берое"- Стара Загора, но недоволни фенове бойкотираха клуба и протестираха срещу собственика му.

Част от придобитите от Банев по време на масовата приватизация държавни предприятия фалираха, а други бяха преструктурирани. До сега обаче няма никаква информация какво са получили като дивидент хилядите акционери на приватизационния холдинг, управляван от Банев. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4984 |07.07.2009 Човек на Станишев и Орешарски с имот за половин милион . 18| 5950 |07.07.2009 Премянов: Станишев да поиска вот на доверие . 8| 4622 |06.07.2009 Станишев бяга от думата „оставка” . 1| 5391 |05.07.2009 Станишев гласува в "музикалното"; Доган - в Кърджали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads