Реклама / Ads
27| 5044 |11.12.2012 НОВИНИ

Другарски огън срещу президента

.
Росен Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев бе подложен на открит другарски огън от вицепремиера Цветан Цветанов.
 

"Постът на президента е такъв, че той има само протоколни функции. Може да говори всичко, но не може да направи нищо. Той има за задача само да се хареса на хората. Кажете ми, какво зависи от президента?!", каза Цветанов вчера по БТВ, пише в. Стандарт. И веднага след това стана ясно защо е атаката му. "Ако Венета Марковска не се беше оттеглила и не беше подала оставка, щеше да има импийчмънт срещу президента Плевнелиев за нарушаване на конституцията", каза Цветанов. 

Клетвата на Марковска като конституционен съдия бе прекъсната, след като държавният глава я напусна, а по закон трябва да присъства. Ходът на Плевнелиев дойде след силен обществен отпор срещу Марковска и нарастващи критики от Брюксел. Той доведе до нова процедура за член на КС, а рейтингът на Плевнелиев скочи. Марковска пък се пенсионира като магистрат и взе над 80 000 лв. компенсация.

"Проблемът Марковска не е защото президентът напусна клетвата. Нали разбирате, че ако тя не си беше подала оставката, имаше реална предпоставка за импийчмънт, защото имаме нарушаване на Конституцията на България?! С акта си на напускане Марковска всъщност осуети всичко това, което можеше да се развие впоследствие", коментира шефът на МВР.
От "Дондуков" 2 казали пред "Стандарт", че президентът няма да реагира на думите на Цветанов. 

МВР шефът не за първи път напада държавния глава. Преди изборите м.г. той обяви, че трима общински съветници от София са искали 500 000 евро подкуп от Плевнелиев, тогава кандидат-президент на ГЕРБ. През 2007 г. при Цветанов отишъл приятел на Плевнелиев, който разказал, че има проблем с отчуждаването на земя, част от проекта му за бизнес парка. Вицепремиерът питал Плевнелиев дали е готов да даде показания, за да започне досъдебно производство. "Каза ми, че не желае да се занимава, но няма да участва в корупционен механизъм", обясни тогава Цветанов. Тогава се заговори за група "Брокерите" в СОС. Плевнелиев реагира лаконично, като каза: "Подкуп не ми е искан, нито съм давал." "Тези, които искат да правят политика по стария начин, ще продължат и сега, но аз няма да участвам в компроматни войни", заяви м.г. той. За да не пропадне кампанията на Плевнелиев за "Дондуков" 1, се наложи Цветанов да обяснява, че е сред хората, които най-много и силно желаят победата на Плевнелиев. Той дори участва в част от кампанията му в страната и демонстрираха на срещите с хората перфектни отношения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 6046 |16.11.2012 Маргарита Попова: Гордея се с президента Плевнелиев! . 21| 5751 |12.11.2012 Сидеров призова президента да прекръсти Кърджали . 4| 5493 |05.11.2012 И внучката на вицепрезидента била с отровените в Банско . 1| 5203 |25.08.2012 Борба с огъня в Рила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads