Реклама / Ads
4| 4844 |27.11.2007 НОВИНИ

ДСБ: Бюджет 2008 не е прозрачен, защото крие 1 млрд. лв.

.
През 2008 г. ще има 1 млрд. лева повече приходи от ДДС и от акцизи и бюджетът в никакъв случай не е "на светло", защото скрива тези допълнителни средства. Това заяви днес лидерът на ДСБ Иван Костов.
 

От ДСБ смятат, че трябва да има един значителен трансфер за бюджета на НОИ, може би половината, за да гарантира 9 процентно увеличение още в началото на годината на пенсиите, за да компенсира високата инфлация и поскъпването на хранителните продукти.

Има и едно принципно предложение от партията на Костов, а именно нарастването на бюджета за текущи разходи на президентството, парламента и правителството да не може да надвишава средното нарастване на текущите разходи в бюджетната сфера. Това ще направи невъзможно изпреварващо увеличение примерно на заплащането на депутатите, както и на правителствената и на президентската администрация.

От ДСБ ще разработят и предложение за закриване на безмитните магазини, защото увеличаването на специалните акцизи, например върху цигарите ще доведе  до удар върху българските производители на цигари за сметка на разширяване на контрабандния внос на цигари.

От партията на Костов ще предложат да се намали акциза на природния газ, предвид очакваното значително покачване на цената на природния газ някъде в размер на 45 %.

По отношение на облагането на хазарта от тъмносинята партия предлагат базата за облагане да остане сумата на всички залози, а не сумата от залозите намалена с изплатените премии. Ставката да се увеличи от 10 на 15 %. По същия начин да се облагат и игрите с хазартни съоръжения, които в момента се облагат с такси (ротативки ролетки игрални маси) да се облагат по същата схема, като контрола се осъществява с наредба на министрите на вътрешните работи и финансите.

Ако бъдат приети тези предложения ще доведат 1 млн. лв. повече приходи. Другият вариант е да се приемат правителствените предложения за преминаване към друга база за облагане на хазартните игри, което ще доведе до спадане на досегашните 70 млн.лв. на 15 млн.лв. „Това, според нас, е прекалено голям подарък, който мислим, че не бива да се дава  на организаторите на хазартните игри", каза още лидерът на партията.

„Общият ефект от всички наши предложения ще донесат около 530 - 550 млн. лв. в бюджета и ще намалят приходите спрямо разчетените от правителството с около 1, 230 млн лв. Като прибавим и 1 млрд. лв. очаквано преизпълнение на приходите по нашите разчети  се вижда, че крайният баланс отново е със значителен резерв около 300 млн. лв. Вижда се че всичко, което предлагаме е финансово обезпечено и не застрашава фискалната позиция и финансовата стабилност на страната, каза Димитър Бъчваров, заместник предсeдател на ДСБ. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4873 |27.11.2007 Йордан Цонев и Милен Велчев четкат бюджета и Станишев . 0| 5027 |26.11.2007 Бизнесът: Бюджет 2008 е прозрачен, но администрацията е много раздута . 0| 4707 |25.11.2007 Германия скочи срещу бюджета на ЕС . 3| 5010 |13.11.2007 В бюджета нямало пари за магистрали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads