Реклама / Ads
27| 5031 |10.09.2012 НОВИНИ

ДСБ: Има уговорка за членовете на ВСС

.
Екатерина Михайлова Източник: Novini.bg
ДСБ няма да участва при гласуването на членовете на новия ВСС от парламентарната квота, обяви пред журналисти Екатерина Михайлова, член на националното партийно ръководство.
 

От Демократи за силна България обвиниха БСП, ГЕРБ и ДПС, че имат уговорка за това кои кандидати за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) да подкрепят на утрешното гласуване в Народното събрание. Поради тази причина от партията на Иван Костов няма да участват в гласуването.

Екатерина Михайлова обясни пред журналисти, че партията все пак участва в изслушването на номинираните и в дебатите. Тя призна, че процедурата по избора на висшите магистрати е най-прозрачната от всички избори досега.

Въпреки това позицията на ДСБ е, че членовете на ВСС не трябва да се избират от парламента. Според “тъмносините”, интрига ще има в това чий кандидат ще влезе извън уговорката на трите партии. Оставащите варианти са кандидат на РЗС, “Атака” или СДС.

ДСБ коментираха и вчерашното изказване на Сергей Станишев, че на 9 септември 1944 година е дадено началото на демократичните реформи в България. Те призоваха всички партии да се опълчат на това изказване, още повече, че са гласували в Народното събрание декларация, която заклеймява комунистическия режим.

От ДСБ не пропуснаха да засегнат и една от любимите си теми – енергетиката. Те настояват новия договор с “Газпром”, който трябва да бъде подписан до 15 ноември, да е за не повече от 5-6 години. Те смятат, че след това България ще може да разчита на алтернативни източници, включително и собствени. Формулата за изчисляване цената на газа също трябва да бъде променена и да се смята на база средномесечна цена на световните борси.

Според Иван Иванов, председател на софийската организация на ДСБ, най-удачно е ДКЕВР да бъде избирана от парламента, което би й осигурило относително по-голяма независимост. В момента, неин работодател е министър-председателят и така тя е пряка функция на изпълнителната власт.

В същото време при заявено от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съмнение за наличие на картел на пазара на горива у нас, при данни за злоупотреби на доставчика “Лукойл” с монополно положение, правителството не прави нищо, обвиняват управляващите от ДСБ. “След като Комисията за защита на конкуренцията тихомълком оттегли съмненията си за картел, без дори да ги обяви публично, кабинетът не се възползва от възможността да обжалва решението на КЗК пред ВАС”, посочи Иванов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5079 |06.01.2012 Членовете на ВСС - хора с безупречна репутация . 23| 5011 |25.06.2011 Борисов похвали бургаския кмет с уговорка . 2| 5509 |12.11.2010 Станишев: Ако АБВ е партия, членовете на БСП да избират . 31| 5530 |23.12.2009 Членовете на ВСС няма да получат 13-та заплата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads