Реклама / Ads
59| 4780 |14.11.2011 НОВИНИ

ДСБ: Няма да подкрепим политика на национализация и фалит

.
Вместо да балансира бюджета на Националния осигурителен институт, правителството води политика на фалит и национализация. Това се казва в официалната позицията на Националното ръководство на ДСБ по повод пенсионната политика на кабинета.
 

 

По думите на заместник-председателят на партията Радан Къдев ГЕРБ предприема "живковизация" на пенсионната реформа, която ДСБ няма как да подкрепи.

 

Кънев коментира, че пенсиите на хората вече не зависят от техните осигурителни вноски, а от настроенията на премиера и на финансовия министър. Ощетени от политиката на правителството са най-вече "съвестните хора с прилични доходи", които плащат своите вноски. "Те покриват с вноски и данъци целия дефицит на НОИ, а бъдещите им пенсии зависят само от управляващите", се казва още в позицията на партията.

 

Според ДСБ пенсионната реформа на ГЕРБ е провалена и в момента "цари хаос" в осигуряването. За пример се посочва намаляването на заетите лица с 60 000 души за първите 9 месеца на 2011 година и над 300 000 досега в мандата на ГЕРБ. Дефицитът в Националния осигурителен институт достигна 300 милиона лева, а над 50 000 самонаети са преминали в сивия сектор заради фалити в малкия и среден бизнес.

 

По повод идеите на Симеон Дянков за увеличаване на пенсионната възраст за служителите в силовите структури, Радан Кънев коментира, че подобни намерения за споделени и преди година.

 

"Това води до пълен хаос при планирането на пенсионната реформа, защото подобна мярка не може да бъде взета самостоятелно. В момента тези служители взимат по-високи пенсии на фона на по-ниски вноски. Най-силно са ударени най-почтените хора", каза той.

 

Заместник-председателят на ДСБ даде за пример западните демокрации, които планират своите пенсионни системи за над 40 години напред, за да ги направят предвидими за работещите. Лидерът на партията и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов добави, че управляващите в момента разпространяват слухове за увеличаване на пенсионната възраст и премахването на заплатите при пенсиониране за служителите в силовите ведомства.

 

Има провокация към хората с разпространяване на публични слухове. Това е възможно най-грозният начин за манипулиране на хората. В резултат на това само в ДАНС има двойно увеличение на заявленията за пенсиониране, каза Костов, който е член на парламентарната комисия за контрол на ДАНС.

 

Радан Кънев добави, че ГЕРБ на този етап не са обявили някакви ясни позиции за пенсионната реформа. "С изключение на социалния министър. Тотю Младенов вече е заел всички възможни позиции и с нетърпения очаквам да заеме нова позиция, защото не мога да си я представя", коментира Кънев.

 

Лидерът на ДСБ призова финансовия министър Симеон Дянков на публичен дебат и по темата за предвиденото увеличение на външния държавен дълг от 13.7% сега до 18% към края на 2012 година. Той заяви, че в бюджета няма обяснение за подобен ход. Костов оспори и твърденията на Дянков, че тези пари ще са "буфер" за евентуално увеличаване на бюджетния дефицит.

 

По думите му при подобно увеличаване на държавния дълг бюджетният дефицит трябва да достигне 5.8% от БВП. Според Иван Костов оправданието, че част от тези пари ще трябват за извършване на сделката по брейди облигациите на Милен Велчев, също не е валидно, защото тя трябва да се извърши през януари 2013 година. "При тази сделка става дума единствено замяна на един дълг с друг, което няма да се отрази на бюджета", коментира лидерът на ДСБ.

 

Костов изрази удовлетворението си, че Дянков сам е опровергал "страница 60-та от доклада към бюджета", в която пише, че парите от увеличението на външния дълг ще бъдат използвани за инфраструктурни проекти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5586 |08.10.2011 Ивайло Калфин два пъти се отказвал от политиката . 65| 5783 |19.09.2011 Плевнелиев: Ние изповядваме нова политика . 32| 4839 |18.09.2011 М. Кунева получавала заплахи, да не се занимава с политика . 44| 5480 |17.09.2011 Г. Първанов: Оставам в политиката, за да вдигна летвата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads