Реклама / Ads
22| 4564 |11.07.2008 НОВИНИ

ДСБ обвини Орешарски, Гагаузов и Мутафчиев в злоупотреби с евросредства

.
Партията на И. Костов оповести схеми за прикриване на длъжностни лица от Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, които злоупатребили с пари от еврофондовете.
 

В парламентарните кулоари депутатът от ДСБ Атанас Атанасов обясни, че през 2006 г. в Софийска градска прокуратура е образувана преписка под № 6192 за изясняване на обстоятелствата около изразходване на средства в пътния фонд. Тя е образувана по сигнал на граждани, един от които се занимава със строителство на пътища. В последствие е постановен отказ от образуване на досъдебно производство от младши прокурор Милев от СГП. Според ДСБ младши прокурор няма право на такова разпореждане,

Още повече, че експерти от НСлС са дали становище за образуване на преписка. Освен това Милев е зет на Мичо Райковски, член на софийската организация на БСП и дългогодишен общински съветник. След това главният прокурор Борис Велчев възлага на Апелативна прокуратура да излезе със становище по случая и тя отменя отказа от образуване на преписката. Цялата тази процедура отнема около година, а досъдебното производство е възложено за наблюдение на същия прокурор Милев.
Според Атанасов има категорично становище на следователи от НСлС, че тримата министри от Управителния съвет на пътния фонд - Пламен Орешарски, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев трябва да бъдат привлечени към производството като обвиняеми. Това би означавало падане на правителството, заключи депутатът от ДСБ.
aatanasov.jpgТой съобщи още, че по производството срещу бившия изпълнителен директор на фонда Веселин Георгиев пък е командирован за наблюдаващ прокурор в СГП прокурорът Кузманов от Бургас. Атанасов посочи, че той е уличен в изземване на дела от колегите си и последващо прекратяване. Според него командироването на прокурор може да бъде разпоредено единствено от главния прокурор. По същата схема с командироване на прокурор от Перник пък било отменено едно от досъдебните производства срещу бившия вътрешен министър Румен Петков.
„KPMG дава възможно най-лошата оценка, която един одитор може да направи в свой доклад - т.нар. "отказ от мнение". Това пък смята друг депутат от ДСБ - Евгени Чачев. Мнението му бе разространено от пресцентъра на партията. "Това не е просто нежелание да се ангажира фирмата с оценка, както се опита да заблуди журналистите Пламен Орешарски. Това означава "отказвам да се произнеса, тъй като са унищожени документите", смята още Чачев. Според него управлението на фонда е саботирало всякаква възможност за контрол.
Одиторът изрежда списък от 29 сериозни недостатъци в организацията на работата във фонд "Републиканска пътна инфраструктура" плюс дълъг списък от над 50 нарушения на правилата, процедурите и дори на 11 български и европейски закони.
"Всеки, който прочете доклада, разбира, че на практика парите по програмите са отпускани без правила, без задължителната документация и в нарушение на закона. Обрисуваната в доклада картина можем да наречем "свръхнагла схема за източване на пари", категоричен е бившият строителен министър от кабинета „Костов".
Посочени са и приближени до управляващите фирми, които са определяни за изпълнители на програми, без да отговарят на необходимите условия. Има фирми, спечелили конкурси, а в офертите изобщо липсват техните документи, т.е. фондът е раздавал пари, без наличието на документи отсреща. От доклада излиза, че някои фирми са получавали пари по спечелени проекти, без изобщо да са кандидатствали, се казва в становището на Евгени Чачев.
Едно от най-фрапантните нарушения е фактът, че дори не е воден абсолютно задължителния за всяка фирма и институция "входящ дневник на подаваните оферти". Това означава, че никъде не е отбелязан и документиран броят на търговете, участниците в тях, характеристиките на фирмите-кандидати, решенията за спечелените търгове, както и мотиви за това. Одиторът констатира още, че в много проекти фондът без никакви основания удължава сроковете на изпълнение и необосновано покачва цените. Посочени са случаи, в които един и същ участник и едни и същи експерти би трябвало да са на няколко обекта едновременно, без това физически да е възможно.
В изпратения от пресцентъра на ДСБ материал се казва още, че нарушенията по плащанията са извършвани по няколко начина:
1. Плащало се е без да има подписани договори;
2. В други случаи се е плащало след изтичане на сроковете в договора;
3. Има платежни нареждания, които изобщо не съответстват на договорите;
4. Плащало се е за работа, която реално не е извършена;
5. Има платежни нареждания, несъответстващи на договорите - договрът е за 5 хил., а платежното е за 7 хил.
Други нарушения са свързани с липсата на най-различни документи:
1. Липсват договори;
2. Липсват анекси към договори;
3. Липсват сертификати за междинни плащания;
4. Липсват декларации за конфликт на интереси;
5. Липсват годишни отчети;
6. Липсват подписи от всички страни върху договори и анекси към договори;
7. Липсват контролните листове и таблици на ЕС по ФАР и ИСПА;
8. Липсват паричните гаранции на фирмите, участници в търговете;
9. Липсват доказателства за основанията за избор на фирмите, спечелили търговете;
10. Липсват одобренията от страна на ЕК по някои от анексите към договорите.

В декларацията пък на ДСБ, прочетена от трибуната в пленарната зала от лидера Иван Костов, се казва, че при ревизиите във фонда  са установени скандални липси на документи и 14 случая на конфликт на интереси, които според проверяващите могат да се окажат значително повече.

chachev.jpg Докладите на Сметната палата и KPMG бяха засекретени, за да не узнае българската общественост имената на корумпираните политици и лица. Фактите се крият и от ЕК, за да не усилят критиката срещу управляващите. Законът предвижда засекретяване на документи, пораждащи рискове за националната сигурност. В случая, самите засекретявания създават заплаха за националната сигурност, защото прикриват управляващата мафия и политическата корупция, се казва още в декларацията.

Позовавайки се на становището на следствието, от ДСБ са убедени, че трябва да се образува досъдебно производство срещу министрите Орешарски, Гагаузов, Мутафчиев за извършени престъпления в особено големи размери, представляващи особено тежък случай по чл. 219, ал.4 във връзка с ал. 2 от НК.

ДСБ настояват министър-председателят:

- да освободи незабавно виновните министри;

- да разсекрети докладите на Сметната палата и KPMG;

- да възложи пълна проверка на ФРПИ за харченето на бюджета, на излишъка за 2007 г. и на кредитите.

Партията на Костов иска още Комисията за борба с корупцията да изиска  засекретения доклад на Сметната палата да бъде предоставен на народните представители; да излъчи подкомисия, която да извърши парламентарно разследване на злоупотребите във ФРПИ и да обяви списък на фирмите и лицата, които са се облагодетелствали в нарушение на законите на страната и на европейските правила.

ДСБ очаква също така главният прокурор да изпълни задълженията си, като отстрани прокурорите, които са прекратявали производствата срещу виновните длъжностни лица и са позволили да продължават престъпленията си през 2007 и 2008 г., както и да образува исканите от следствието дела срещу виновните министри.

Frognews.bg

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 11221 |10.06.2008 Вера Мутафчиева била агент Атанас, а Георги Данаилов - Андрей. Е, и? . 9| 5017 |25.05.2008 Бойко Борисов обвини абитуриентите за петъчните задръствания в София . 5| 7839 |19.05.2008 Обвинител №1 поиска депутатския имунитет на Румен Петков . 11| 6698 |15.05.2008 Русия обвини България, че продава оръжие на Грузия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads