Реклама / Ads
9| 4754 |04.07.2011 НОВИНИ

ДСБ подозира ДКЕВР в "пазарлъци и сделки на тъмно"

.
Скокът на цените на природния газ, тока и парното, които ДКЕВР обяви за началото на юли, са неоправдани. Това обявиха от ДСБ след редовното заседание на ръководството на партията.
 

Приетите увеличения са неоправдани както от гледна точка на международните пазар и цени, така и от гледна точка на известните ни методики за определяне на тези цени. Взетите решения са непрозрачни. Те поставят основателни съмнения у хората, че не се вземат въз основа на обективни критерии, които могат да бъдат и проверени, а въз основа на пазарлъци и договаряния, проведени на тъмно. Така коментира последното решение на ДКЕВР да вдигне отново цената на газа, парното и тока Радан Кънев от ДСБ.

Той заяви, че от партията за пореден път констатират, че държавните регулаторни органи не изпълняват функциите си. Техните широки права за преценка, които следва да се използват за честна конкуренция и в интерес на потребителите, не се упражняват по този начин“, допълни Кънев. По думите му такива широки права на свободна преценка подобни органи имат в много държави от Западна Европа и Северна Америка, но те са именно с цел да ограничат възможностите им, да бъдат инструмент за борба срещу монополите. „В България те явно се превръщат в инструмент в защита на монополите и определяне на високи монополни цени, смята Радан Кънев.

От ДСБ са създали комисия и ще предложат пакет от законодателни мерки, чиято цел ще бъде да се ограничи правото на свободна административна преценка и решение на КЗК, на ДКЕВР и КРС и въвеждане на ясни законодателни критерии, ясни легални дефиниции за наличие на монополи, за наличие на господстващо положение на пазара и за определяне на цените, които зависят от тези регулаторни органи.

От 1 юли цените на тока се повишиха с близо 2 процента за битовите потребители и с около 5 на сто за стопанските потребители. Газът поскъпна с 4,7 на сто. Цените на топлинната енергия в много райони на страната също бяха коригирани в посока нагоре заради натрупаното поскъпване на газа съответно от 1 април и средата на годината.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4948 |01.07.2011 Главата на шефа на ДКЕВР искат от Атака . 18| 5662 |29.06.2011 ДКЕВР пак ни цака - плащаме повече за топло от обещаното . 12| 5856 |21.06.2011 Зелените: ДКЕВР лъже, че ток от ВЕИ ще ни струва по-скъпо . 4| 5030 |20.05.2011 Подозират 14 души за убийството на Стефан от Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads