Реклама / Ads
14| 4991 |08.03.2010 НОВИНИ

ДСБ поискаха главата на Първанов

.
Да не критикува като ченге, призова лидерът на Демократи за силна България Иван Костов.
 

ДСБ посика вот на недоверие към президента Георги Първанов заради скандала с изнесената стенограма от разговора му с вицепремиера Симеон Дянков. Те призоваха Народното събрание да изрази отношението си към поведението на държавния глава и поискаха от ГЕРБ да стартира необходимата процедура по импийчмънта. Екатерина Михайлова обясни от парламентарната трибуна, че това става с подписите на 60 народни представители, а отношението си парламента може да заеме след гласуване.

„Смятаме, че ако се предприемат тези действия ще се получи един своеобразен вот на недоверие от стана на Народното събрание към президента. Смятаме, че е абсолютно задължително това действие да се предприеме. Не може да бъде подминато поведението на Георги Първанов. След като мине тази процедура, какво ще направи Конституционния съд, е втори въпрос. Политическото действие, отношението, защитата на институциите преминава през първото, а именно предприемане на тези действия, които са и политическо отношение. „Второто нещо, което настояваме да се случи, е всички стенограми от всички срещи на президента Първанов да станат публично достояние, независимо от това дали са били официални, служебни или друг тип срещи", обяви още Михайлова.

По-рано днес лидерът на ДСБ Иван Костов заяви пред БНР, че президентът директно е нарушил член на Конституцията, публикувайки стенограмата от разговора си с финансовия министър. "Опитите да бъде оправдан от бивши членове на Държавна сигурност, че това било среща между институции и тя трябва да е публична, е несъстоятелен, защото това е лична среща по искане на Симеон Дянков.", каза Командира.

Костов добави, че от Синята коалиция предлагат дебат в пленарна зала относно искането да бъде изпратено на Конституционния съд нарушението на президента. „Трябва да има дебат в НС, за да се разбере кои в това НС са за това да се нарушава по този начин Конституцията и законите на страната и кои са против”. Костов каза още, че от СДС и ДСБ предлагат още и в Закона за държавния протокол изрично да се упоменат начините и възможностите институциите да записват информация от срещи, които осъществяват.

 „По този начин ще се отнеме възможността президентът да злоупотребява с позицията си, която има временно, по силата на вота на хората, но тя е временна, за да прави политика и да си създава партии”, добави той. Според Костов държавният глава винаги може да критикува кабинета или член от него, но не и с тези прийоми, характерни за ДС. „Прийомът, който той е използвал, за да нападне правителството, законно не е съобразен и нарушава Конституцията”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4440 |08.03.2010 Първанов налага вето на закона за ГМО? . 44| 7257 |08.03.2010 Бойко Борисов: Щом Първанов иска война, ще си я получи . 6| 4559 |07.03.2010 В. Сидеров: Първанов опитва да скрие октопода . 89| 7133 |06.03.2010 Ангел Марин: Ставам президент, ако махнат Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads