Реклама / Ads
15| 5114 |16.08.2010 НОВИНИ

ДСБ против КСО, иска устойчивост на пенсионния модел

.
ДСБ не подкрепят Закона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (КСО), тъй като не постига заявените си цели. Това каза Радан Кънев, член на Националното ръководство на партията, цитиран от БГНЕС.
 

От партията на Иван Костов оценяват като положителен момент освобождаването на НОИ от част от социалните плащания и прехвърлянето им към бюджета на Министерство на труда и социалната политика.

Независимо от това според тъмносините демократи промените, които са предложени в КСО, няма да осигурят устойчивост на пенсионния модел, не дават решение на основните проблеми и влошават положението на осигурените лица.

В момента българската пенсионна система е изправена пред много тежки проблеми, които са непосредствени. Освен това тя е изправена пред несъстоятелност в дългосрочен план, смятат още от ДСБ.

Според тях без подкрепа от правителството няма да има пари за пенсии в края на годината. Те допълват, че е прекъсната връзката между размерите на доходите и пенсиите.

Трябва да се предлага нещо устойчиво, с ясни, дългосрочни измерения, които да подобрят състоянието на пенсионната система, да увеличат пенсиите, да гарантират справедливи пенсии на хората, които днес работят. Тоест трябва да се осигури и възможността на хората да се осигуряват върху реални доходи, да участват в пенсионната система, но такова предложение няма, коментира Радан Кънев.

От ДСБ  дадоха пример как НОИ изразходва над 400 млн. годишно за държавни служители в привилегировано положение, за които държавата не внася нужните осигуровки. Пенсиите на много земеделци пък са по-високи от осигурителните им доходи, добавя декларацията. Законопроектът не премахва тази несправедливост, не дава отговор нито на демографската криза, нито на ниската заетост и доходи, които намаляват приходите на НОИ.

Ще подкрепим само цялостна реформа с дългосрочен хоризонт, която да насърчи българските граждани да внасят през целия си трудов живот пенсионни вноски върху реалния си доход и да осигурят на днешните пенсионери и на себе си достойни пенсии, които си струват усилията и лишенията.

В областта на социалното и пенсионното дело няма политика, а има решения за закърпване на дупки, отсече Тошко Сантов от Социалната комисия на ДСБ. На този фон приказките за увеличаване на социалните осигуровки и на осигурителния стаж ми звучат като присъда и ми се струва, че догодина отново ще има увеличаване, заяви той. И така, докато накраянещата заприличат на доживотен труд без право на помилване, отсече Сантов.

Тъмносините ще настояват пред правителството за цялостна правителствена пенсионна политика, която задължително да включва три елемента. Първият е свързан с реформа в администрацията, вторият – правителството и съдебната власт да плащат за всичките си служители вноски, които отговарят на действителните им пенсионни права, и третият – увеличаване на елемента на лично спестяване в пенсионната система и справедливи условия за самонаетите лица, стартиращите и семейните предприятия.

Пенсионната реформа не може да бъде дело единствено на Министерство на труда, а въпрос на цялостна държавна правителствена политика. За да има пари за днешните пенсии, е нужна спешна административна реформа. Предложенията ни ще бъдат чрез реформа държавата да си осигури средства, които да внася в НОИ и да освободи средства на осигурените лица и самоосигуряващите се, които да внасят по лична сметка във втория стълб, така че те да натрупват за личната си бъдеща пенсия.

Според Радан Кънев частните пенсионни фондове са най-добре държащите се финансови системи по време на криза.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 6151 |12.08.2010 Бареков: Бойко страда, няма силен противник . 7| 10978 |06.08.2010 Нелегалните цигари шик, редовните – противни . 14| 4751 |14.07.2010 320 000 против членството на Труция в ЕС . 3| 4820 |09.07.2010 Премиерът против милост за убийци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads