Реклама / Ads
45| 7712 |15.02.2016 НОВИНИ

ДСБ: Службите да разследват връзките на Доган и Пеевски с Русия

.
Радан Кънев
ДСБ ще поиска създаване на нарочна временна парламентарна комисия, която да разгледа данните за чуждо влияние у нас с партиите на Ахмед Доган - ДПС, и на Лютви Местан - ДОСТ. На пресконференция Радан Кънев обяви, че искането на премиера Бойко Борисов за прекратяване на търга за изграждането на лот 1 и 2 на магистрала "Хемус" показва, че правителството е разбрало, че страната е въвлечена в дълбока криза.
 
"Овладяването на държавата от кръгове около Доган, Делян Пеевски и Сотир Цацаров се превърна от вътрешен проблем във външнополитическа заплаха", заяви Кънев и добави, че очевидно Борисов е разбрал това, което ДСБ знаели още на 9 декември - че имитацията на съдебна реформа не е решение.

Според ДСБ са нужни спешни мерки за пречупване на гръбнака на мафията, което се изразявало не само в прекратяване на търга за "Хемус", а в мащабно разследване на службите за сигурност. От партията настояват българското правителство да поиска всички данни от партньорските служби, НАТО и ЕС за руска връзка с Доган и Пеевски, както и на Турция с Местан. След това данните да бъдат докладвани на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

В сряда ДСБ ще представят мотивация за предложенията си пред ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, включително и вижданията си за съдебна реформа. По-късно на въпрос защо Борисов сега е решил да прекрати търга за "Хемус" Кънев заяви, че решението е дошло след вчерашен разговор, но отказа да уточни с кого е разговарял премиерът. Вчера Борисов проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел преди срещата в Прага на държавите от Вишеградската четворка.

Според лидера на ДСБ целта на търга за "Хемус" е било пълното превземане на държавата от мафията и затова поиска оставката на директора на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти". На въпрос дали разговорът му с Лютви Местан в началото на годината за "Хемус" е разкрил детайли около казуса Кънев заяви, че доскорошният лидер на уж опозиционната партия ДПС е знаел повече от лидера на управляващата партия ДСБ. "Има прокуратура - това, че тя отказва да разследва, не дава право на политиците да изземат функциите ѝ", добави той.

По повод забраната Доган и Пеевски да влизат на територията на Турция Радан Кънев посочи, че макар да няма официално потвърждение, реакциите на медиите около Пеевски са били показателни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 10361 |12.01.2016 Само във Фрог: Ченгетата обезглавени, докато разследват тежки престъпления . 6| 4465 |17.12.2015 Експерт: Службите за сигурност са пробити . 12| 5045 |01.12.2015 Дейвид Камерън идва у нас до дни. Службите на крак . 3| 4988 |24.11.2015 Бр. Аспарухов: Службите да унищожат мозъците на ИДИЛ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads