Реклама / Ads
3| 6197 |02.12.2016 НОВИНИ

Думата на Борисов не е закон, тя е основен закон!

.
Бойко Борисов
В България няма разделение на властите. Не четете какво пише в Конституцията, четете какво казва Бойко Борисов. Думите му имат силата не на закон, а на основен закон!
 

Това накратко е изводът, който може да си направи всеки от нерадостната съдба на няколко японски джипа, попаднали по неведоми пътища (всъщност през сливенска фирма вносител, собственост на един министерски съученик) в страната.

 

Става дума за прословутите джипове Тойота Секвоя на държавните горски предприятия, закупени в края на миналата година на цена от по близо 200 000 лв. за брой. Може би вече ви е писнало да четете за тях, но повярвайте ни, на нас, журналистите, също ни писна да пишем. Ако още след първите публикации по темата, направени от скромната ми персона през ноември 2015 г., обществените поръчки за закупуването на автомобилите бяха спрени, до днешните скандали нямаше да се стигне, всички щяхме да се съсредоточим върху Бюджет, оставката на правителството и всички други важни държавни проблеми.

 

Не ни позволяват! С всяко следващо действие на изпълнителната власт, свързано с тези коли, тя успява да се изложи все повече и на практика принуждава журналистите да направят тази излагация обществено достояние.

 

Но да се върнем на разделението на властите.

 

През 2015 г. държавните горски предприятия, чийто принципал е Министерството на земеделието и храните решава да купи луксозните автомобили, които щели да бъдат използвани за ловен туризъм. От самото министерство тогава се оправдаха, че решението е на самите предприятия, които са по същество търговски дружества и след като са преценили, че подобна инвестиция е оправдана, то тя действително е такава.

 

Веднага след закупуването им обаче Националната служба за охрана, която е на подчинение на президента Росен Плевнелиев, решава да поиска джиповете от търговските дружества, чиито принципал е земеделският министър, на когото пък шеф е премиерът Бойко Борисов. Следите ли ми мисълта?

 

Още по-изненадващото е, че Министерството на земеделието и храните и подопечните му предприятия решават безусловно да предоставят луксозните автомобили на военизираната охранителна служба, която се подчинява на президента на републиката.

 

Нещеш ли, премиерът на същата тази република е заснет да шофира един от въпросните джипове, от което става ясно, че всъщност НСО ще използва скъпите коли за охрана именно на министър-председателя. След като това бива публикувано в медиите, премиерът решава да нареди на шефа на НСО да върне джиповете в горските предприятия. Без да има каквито и да е правомощия да го прави. По този начин Борисов се меси в работата на НСО и на президента Росен Плевнелиев. Реакция не само няма, но най-вероятно заповедта му ще бъде незабавно изпълнена.

 

Така джиповете, които са били купени от горските предприятия и в последствие пожелани от НСО, за да бъдат на разположение за шофиране на премиера, ще бъдат върнати от службата за охрана на горските, отново по повелята на Борисов. И никой – нито президент, нито изпълнителна власт, нито законодателния орган в лицето на Народното събрание не вижда нищо нередно в това?! Сериозно?

 

Думата на Борисов не е закон, тя е основен закон, а разделение на властите в България очевидно няма. Има словото Бойково и горко всекиму, който не е склонен да се подчини.

 

Михаил Кръстев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4338 |02.12.2016 Местан към Борисов: Takke düştü, kel göründü . 2| 4273 |02.12.2016 Борисов върна мандата . 1| 4227 |02.12.2016 Валери Симеонов: Борисов си мени мнението постоянно . 9| 8148 |01.12.2016 Баровските джипове на Горските возят Борисов и политици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads