Реклама / Ads
4| 5671 |25.01.2019 НОВИНИ

”Дунарит” АД: Дружеството не дължи пари нито на КТБ, нито на държавата

.
Дружеството ”Дунарит”АД не дължи пари нито на фалиралата Корпоративна търговска банка, нито на държавата. Това се посочва в отворено писмо до медиите от дружеството. Писмото е отговор на изказванията на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев, който обяви в интервю, че предприятието е купено с парите на вложителите в КТБ.
 

Към писмото от "Дунарит" прилага и документи. Припомняме, Иван Гешев заяви още, че военният завод "Дунарит" е актив на "Корпоративна търговска банка" и НАП и КПКОМПИ би трябвало да имат интерес да го придобият, а вложителите на фалиралата банка е логично да искат той да се продаде и да си получат парите. Изказването си Гешев направи в деня, в който собственикът Емилиян Гебрев се сдоби с прецизирано обвинение за закупуването на "Дунарит" през 2015 г.  В писмото от "Дунарит" се посочва, че всъщност дружеството е сред кредиторите на банката и това може да се види на сайта на самата банка.

 
Приложен е и документ от данъчната администрация за липсата на задължения от 23 януари 2019 година. "Дунарит" вече пет години работи със собствени средства, получени от основната му дейност, която е под съответния контрол на държавата, се казва още в отвореното писмо, и няма просрочени дългове към никое дружество. Всички дейности на дружеството минават само по банков път.

 

В края на август 2017 година "Дунарит" изплати около 50 милиона лева задължения в момента, в който правителството, чрез министерството на финансите (синдиците на КТБ (н)) и министерството на икономиката (ДКК) ги легитимира като законно изискуеми. Остава висящ въпросът, който никой не задава: Защо две държавни структури търгуват с вземане, което не признават?! Синдиците на КТБ(н) оспорват в съда основанието за възникването му? - това пита писмото.

 

Освен това от "Дунарит" допълват, че през последните пет години са проверявани нееднократно от всички възможни държавни контролни органи - НАП, ДАНС, МВР, прокуратура и финансово разузнаване. "Резултатите от тези проверки се разминават драстично с изнасяното в публичното пространство от определени медии, за съжаление включително и от официални представители на тези контролни органи. Плащания в брой няма, няма ги и "въпросните чували" - те са само във въображението на някои журналисти и длъжностни лица, които подвеждат обществото."

 

Отвореното писмо на "Дунарит" завършва с констатация, че целият отрасъл са понесли и още понасят последствията от "лошо премерените и не дотам компетентни изказвания и действия от най-високите нива на управление".

Резултатът е рушене на репутацията частно на фирмата "Дунарит", но на целия сектор и на дружествата от военния бранш изобщо.

 

Финалът на писмото е обръщение към медиите: "Уважаеми представители на всичките четири власти, с действията и посланията си, съзнателно или не, застрашавате съществуването на отрасъл от реалната икономика на страната, който дава не малка част от БВП на страната, осигурява десетки хиляди работни места и внася в бюджета стотици милиони лева! Уважаеми сънародници, това не бива да се допуска, в името на бъдещето на страната, нас, нашите деца и бъдещите поколения!"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8095 |18.01.2019 Емелиян Гебрев за пореден път обясни на следствието как е придобил ”Дунарит” . 6| 7792 |17.01.2019 Лъже ли министър Караниколов от телевизора, че няма атаки към Гебрев и ”Дунарит”? . 1| 4083 |10.01.2019 Станишев: Ще продължим да работим за отлагането на целия пакет за следващия ЕП . 0| 3477 |06.12.2018 Съдът задължи КЗК да се произнесе по сделката на ЧЕЗ и ”Инерком”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads