Реклама / Ads
0| 5488 |25.02.2010 НОВИНИ

Дунава ще прелее до дни

.
До два дни Дунав ще прелее
До края на седмицата всички острови в река Дунав, освен Белене, ще бъдат залети от вода, прогнозираха от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. След експертите опасността ще стане още по-сериозна в началото на следващата седмица, след като се очаква нивото на реката да мине критичните сантиметри.
 

Водният апокалипсис е напълно реален, тъй като от наводненията през 2006 година дигата е останала с полуразрушени участъци. Дигата в Румъния е била надградена с около метър, "а нашата е поне на 50 години", обясни директорът на Агенцията Георги Георгиев.

По думите му, ако лошите прогнози се случат, българският бряг ще бъде залят, а само преди 3 години десетки български селища по поречието на Дунав останаха под вода.

Според специалисти към момента са налице всички предпоставки това да се случи - обилни снеговалежи, много сняг в Алпите, както и синоптичната прогноза за дъждове в следващите няколко дни. Искаме да алармираме от сега, за да предотвратим опасността, обясни Георгиев. От агенцията са изпратили писма до всички областни управители, Гражданска защита и кризисния щаб в МВР, с които са предупредили за опасността.

В момента нивото на водите е над 500 см. Високо е нивото на реката и в унгарския участък, изключително пълноводни са и притоците Тиса и Сава. Хидровъзелът „Оршова" също се изпразва, за да може да се поеме голямата вълна. Това ще доведе до покачване на нивото над критичните 700 см в края на седмицата.

"Засега обаче не се налага евакуация на хората", каза Георгиев.

При нас по няколко пъти на ден се следи нивото на реката, обясни кметът на Видин Румен Видов. По думите му няма обезпокоителни данни. Въпреки това ежедневно се проверява и състоянието на дигите, добави Видов.

Междувременно стана ясно, че кметът на Охрид Александър Петрески ще иска помощ от премиера Бойко Борисов заради преливащото езеро. Като не ми обръща внимание македонското правителство, аз ще поискам помощ от ген. Бойко Борисов, каза Петрески. Водите на Охридското езеро вече са залели бреговете, унищожили са плажовете, наводнили са пътища. Нивото на езерото продължава да се покачва и заплашва със заливане още площи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7720 |25.02.2010 Взимат имущество за над 1 млн. лв. от Данчо Пръча . 13| 5307 |25.02.2010 Лазар Груев скoчи срещу думи на Цветанов . 17| 17683 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7663 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads